DAČIĆ ZA KURIR: Hrvati, ne možete sprečiti naš ulazak u EU!
Foto: Marina Lopičić

Hrvatska servirala Srbiji nove ucene za evrointegracije

DAČIĆ ZA KURIR: Hrvati, ne možete sprečiti naš ulazak u EU!

Društvo -
Susedi burno reagovali zbog odluke Haga da Šešelj prati izricanje presude sa slobode, pa su zapretili da će blokirati otvaranje poglavlja 23 i 24

BEOGRAD- Beograd će od Brisela tražiti pomoć da spreči hrvatsku blokadu u napredovanju Srbije u evropskim integracijama, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje za Kurir da se naša zemlja mora braniti iako on na nove pretnje iz Zagreba gleda kao na tragikomediju.- Hrvatska nastavlja s verbalnim ratom protiv Srba i Srbije. Pretnje da će Hrvatska usporiti evropske integracije Srbije su tragikomične. To je suprotno njihovoj odluci Sabora da evrointegracije Srbije neće uslovljavati bilateralnim temama.

Umesto tolerisanja govora mržnje i stvaranja antisrpske euforije, bolje bi bilo da se usredsrede kako da i Hrvatska i Srbija žive bolje, kako da sarađujemo, imamo bolje ekonomske odnose, zaposlimo ljude. Lako je svađati ljude, teže je pomiriti ih. S Hrvatskom treba imati čiste račune, hoćeš-nećeš, možemo da zajedno gradimo dobre odnose, ali možemo i moramo da branimo Srbe i Srbiju - izjavio je Dačić.Nacionalni interesiMinistar policije Nebojša Stefanović juče je najavio da će Vlada Srbije raditi isto što je radila u slučaju „carinskog rata“ prošle godine, kad je „Hrvatska napravila ekonomski napad na našu zemlju, u kojem smo uz pomoć EU pobedili“.- Verujem da ćemo uspeti da postignemo i sve ono što treba da postignemo u vezi s poglavljima 23 i 24 - rekao je Stefanović i dodao da je Srbija spremna da sarađuje sa svim komšijama, ali da mora da reaguje i da zaštiti svoje nacionalne interese ukoliko dođe do uslovljavanja i ponižavanja srpskih građana.Bildovanje mišića- Ako te komšije pokušavaju da nas uslovljavaju na bilo koji način i ponižavaju naše građane, naravno da Srbija mora da reaguje i mora da zaštiti svoje nacionalne interese. To je naš posao - poručio je Stefanović povodom nagoveštaja da bi Hrvatska uslovljavanjem i ucenjivanjem mogla da zakoči otvaranje pomenutih poglavlja.Povod za nove čarke između Zagreba i Beograda jeste slučaj Vojislava Šešelja, kome je sud u Hagu dozvolio da sluša izricanje presude u odsustvu. Usledilo je i saopštenje Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, u kojem se navodi da ta zemlja podržava napore Srbije u približavanju EU, ali da za otvaranje poglavlja 23 prethodno mora da ispuni određene uslove, među kojima je poštovanje ljudskih prava, posebno manjinskih, kao i puna saradnja s Hagom i reforma pravosuđa.Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić smatra da su optužbe iz Hrvatske potpuno neosnovane i da služe tamošnjim političarima za „bildovanje patriotskih mišića“.- Nikakav povod nismo dali, ali očigledno je da je ova tema u Hrvatskoj uvek zgodna za dobijanje političkih poena. Nije slučajno što je sve poteklo baš od Boža Petrova, čiji je Most toliko izgubio na rejtingu da mu je ovo očajnički pokušaj da vrati birače. Ako Hrvati imaju neke zamerke u vezi sa Šešeljevim slučajem, treba da se obrate Haškom tribunalu. To je jedina adresa - izjavio je Ljajić za naš list.

Zaneli su se... Tihomir Orešković, premijer Hrvatske
Zaneli su se... Tihomir Orešković, premijer Hrvatske

Vojislav ŠešeljUSTAŠE SIKĆU I NASRĆUVojislava Šešelja ne čude antisrpske poruke iz Zagreba jer, kako nam je rekao, svaka hrvatska država je ustaška.- Reakcije Srbije na ove nove provokacije su blede, bojažljive, snishodljive i to Hrvatima služi da još više sikću i nasrću. Nisu Hrvati toliko zajaukali zbog mog slučaja u Hagu nego zbog strateškog partnerstva sa Zmagom Jelinčićem i njegovom Slovenačkom nacionalnom strankom. Mi u tom sporazumu podržavamo ujedinjenje svih srpskih zemalja u sastav velike Srbije i priključenje Sloveniji onih oblasti na teritoriji današnje Hrvatske na kojima stanovništvo govori kajkavskim dijalektom.

Kolinda Grabar KitarovićSRBIJA DA ISPUNI SVE KRITERIJUMEPredsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je juče da Hrvatska podržava ulazak Srbije u EU, ali da sve države, pa tako i Srbija, moraju da ispune „apsolutno sve kriterijume“ za članstvo.- Uvek sam govorila i stojim na toj poziciji da ćemo podržavati ulazak Srbije u EU i NATO, ali od svih država kandidatkinja očekujemo da ispune apsolutno sve kriterijume koje je, uostalom, morala da ispuni i Hrvatska - odgovorila je Grabar Kitarović na pitanje hoće li Hrvatska i formalno blokirati pristupne pregovore Srbije.

OVAKO SU NAS HRVATI PROVOCIRALIavgust 2014 - U kampanji protiv ćirilice porazbijano je na stotine tabli na ovom pismu u Vukovaru i drugim gradovimajanuar 2015 - Predsednica Kolinda Grabar Kitarović u pobedničkom govoru odvojila Vojvodinu od Srbije, uz to izjavila da su za nju Srbi iz Hrvatske Hrvatiseptembar 2015 - Tadašnji hrvatski premijer Zoran Milanović zbog migrantske krize zaustavio je srpske kamione na hrvatskoj granicijanuar 2016 - Plan o naoružanju Hrvatske podgrejao sumnje u Srbiji da Zagreb ima osvajačke pretenzijejanuar 2016 - U brojnim proustaškim provokacijama najšokantniju je uputio voditelj televizije Z1 Marko Jurić, koji je upozorio građane na oprez „kad prolaze pored pravoslavne crkve jer tamo stoluje četnički vikar spreman za klanje“mart 2016 - Najnovija optužba iz Zagreba stigla je kao tvrdnja da su Srbi poubijali Srbe u masakru koji se dogodio u avgustu 1995. u Dvoru na Uni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja