BILO JE TO U ZEMLJI SELJAKA NA BRDOVITOM BALKANU... Održan Veliki školski čas u Šumaricama
Foto: Printscreen Twitter

Nezapamćena zlodela 21. oktobra 1941. godine

BILO JE TO U ZEMLJI SELJAKA NA BRDOVITOM BALKANU... Održan Veliki školski čas u Šumaricama

Društvo -

U Šumaricama je u znak sećanja na Kragujevčane streljane 1941. godine održana tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas", kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Komemorativna manifestacija "Veliki školski čas" u Somen-parku Šumarice održava se u znak sećanja na 21. oktobar 1941, kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana, medju kojima su bili i djaci i njihovi profesori.

Manifestacija je počela intoniranjem himne Bože pravde nakon čega su na spomenik streljanim djacima i profesorima, položeni venci.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Vence su prvo položili djaci Prve kragujevačke gimnazije i direktorka, a zatim predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici Ministarstva za rad, Grada, ambasada, političkih organizacija i udruženja.

Povodom 75. godina od tog stradanja, izvedena je poema Aleksandra B. Lakovića "Glasovi neba pod zemljom", u režiji Đorđa Milosavljevića.

Foto: AP
Foto: AP

Komemorativnoj manifestaciji prisustvuju ambasadori Nemačke Aksel Ditman, Slovačke Dagmar Repčekova, Palestine Mohamen Nabhan, Ukrajine Oleksandar Aleksandrovič, i predstavnici ambasada Francuske, SAD, Izraela, Belorusije i Rusije. Prethodno je služena liturgija u hramu Svetih kragujevačkih novomučenika u Šumaricama.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, medju kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, kao i 15 dečaka, čistača obuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track