(FOTO) DAN MLADOSTI: Evo kako je danas bilo u Kući cveća
Foto: Stefan Jokić

Obeležen 25. maj

(FOTO) DAN MLADOSTI: Evo kako je danas bilo u Kući cveća

Društvo -

BEOGRAD - U Memorijalnom centru 25. maj u Beogradu, poznatijem kao "Kuća cveća", gde je sahranjen Josi Broz Tito, od ranih prepodnevnih sati pristižu građani iz Srbije i država regiona da, povodom Dana mladosti, odaju počast liku i delu doživotnog predsednika bivše SFRJ.

Dan mladosti bio je praznik kojim se obeležavao datum rođenja predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

To je bio dan kada su generacije pionira, studenata, vojnika nosile štafetu s rođendanskom porukom tadašnjem predsedniku. Oni su prelazili hiljade kilometara, od Triglava do Đevđelije, kako bi je predali Titu na stadionu JNA u Beogradu, gde su održavani tradicionalni sletovi.Iako je poslednja štafeta napravljena i donesena u Beograd 1987, Dan mladosti i danas, mnogi obeležavaju kao uspomenu na "bolja vremena".

Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke. Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Posle Titove smrti, štafetu su primali predsednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

Štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao Titova štafeta. U prvoj Titovoj štafeti učestvovalo je 12.500 omladinaca koji su, pretrčavši trasu dugu 9.000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15.000 potpisa omladine Šumadije.

Godine 1957. na Titovu inicijativu taj događaj proglašen je Danom mladosti. Do Titove smrti 1980. štafeta se dodeljivala lično njemu, a onda je te godine idući u susret njegovom 88. rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja prekinula svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track