DAN PORODICE: Patrijarh Irinej uručuje Srbima medalje za ljubav
Foto: Marina Lopiči

Obeležava se ruski praznik u Srbiji

DAN PORODICE: Patrijarh Irinej uručuje Srbima medalje za ljubav

Društvo -
Proslava ima tradiciju dugu 780 godina, a priznanja se dodeljuju parovima koji su u braku najmanje 25 godina

BEOGRAD - Povodom obeležavanja ruskog praznika - Dana porodice, ljubavi i vernosti - patrijarh srpski Irinej će 5. jula u Hramu Svete Trojice podvorja RPC održati arhijerejsku liturgiju.Tom prilikom će uručiti medalju za ljubav i vernost bračnim parovima koji su kroz dugi niz godina zajedničkog života postali uzor tradicionalne pravoslavne porodice. Ideja da se praznik ne obeležava samo u Rusiji rodila se 2008. u drevnom gradu Muromu.

Novi sveruski praznik podržale su mnoge društvene organizacije i Ruska pravoslavna crkva, a na čelu organizacionog komiteta proslave je supruga premijera Rusije Svetlana Medvedeva.

- Simbol praznika je bela rada. Od davnina se ovaj poljski cvet u Rusiji smatra cvetom ljubavi. Praznik predstavlja dan sećanja na Svetog kneza Petra i njegovu suprugu Fevroniju, koji su vladali Muromom u 13. veku, i ima tradiciju dugu 780 godina. Oni su simbol vernosti i bračne ljubavi - otkriva Nadežda Kuščenkova, direktorka Ruskog doma u Beogradu.Jedna od najvažnijih tradicija u obeležavanja ovog praznika je uručivanje medalje za ljubav i vernost parovima koji su u braku najmanje 25 godina. Ove godine prvi put će se obeležiti u Srbiji.(M. C.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track