DANAS JE PRAZNIK: Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Foto: Beta Milan Obradovic

Sećanje na heroje

DANAS JE PRAZNIK: Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Društvo -
BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić danas će, povodom državnog praznika 11. novembra - Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Ceremonija dočeka predsednika i svečano polaganje venca otpočeće na platou ispred spomenika na Avali, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Povodom Dana primirja, biće održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju. Toj centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici ministarstava Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda.

Prisustvovaće i ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije, Češke Republike, Angole, Palestine, Turske, Argentine, Kube.

Ceremoniji će takođe prisustvovati predstavnici udruženja i građani koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja odavanje počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino stradalim tokom Prvog svetskog rata. To je jedna od najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.

Prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država-saveznica i država-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje kao osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i država koje su učestovale u tom oružanom sukobu, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Predstavnici organa državne vlasti na svim nivoima, udruženja građana i pojednici okupiće se u 11 sati, kraj vojnih memorijala i mesta stradanja u Prvom svetskom ratu u svojim sredinama, i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Srbije u Albaniji, Alžiru, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj Republici, Sloveniji, Tunisu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Češkoj Republici obići će u isto vreme srpske vojne memorijale i mesta stradanja u Prvom svetskom ratu u državama u kojima su akreditovani i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevino postradalim civilima i ratnicima.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u državama na čijim teritorijama ne postoje vojni memorijali i mesta stradanja od značaja za Srbiju, u svojstvu predstavnika Srbije - države saveznice i pobednice u Prvom svetskom ratu, prisustvovaće centralnim državnim manifestacijama koje će tim povodom biti održane u glavnim gradovima tih zemalja.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama koje se održavaju 11. novembra u znak sećanja kada je tog dana 1918. godine u 11 sati stupilo na snagu primirje u Prvom svetskom ratu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track