DANAS JE ZELENI ČETVRTAK: Svaki je baksuzan osim ovog! Danas započnite ono što vam ne ide od ruke!
Foto: Profimedia

Narodna verovanja i običaji na Belu nedelju

DANAS JE ZELENI ČETVRTAK: Svaki je baksuzan osim ovog! Danas započnite ono što vam ne ide od ruke!

Društvo -

Danas je Zeleni četvrtak, jedan od sedam četvrtaka koji se nižu od Vaskrsa do velikog hrišćanskog praznika Svete Trojice koje su naši stari praznovali moleći se Bogu da grad i nevreme ne unište letinu.

Do Drugog svetskog rata naši stari po selima strogo su pazili da se na ove četvrtke - zelene, nikako ne ore, a tog dana ni volovi nisu uprezali u jaram. Štaviše, tog dana stoku nisu ni uprezali u kola.

GARAVA SREDA: Večeras na nebu čekajte ovaj znak

U Srbiji, čiji se krajevi razlikuju po šarolikim verovanjima i običajima, ovaj dan obeležava se na nekoliko načina od kojih su se neki održali, a neki su nažalost vremenom netragom nestali.

TREĆI DAN VASKRSA: Ovo je najbolji utorak u godini i evo šta nikako ne treba uraditi

Inače, bela, svetla ili vaskršnja nedelja smatra se neprekidnim danom Vaskrsa. Zato je svakog dana bogosluženje isto kao i na Vaskrs.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Četvrtak među Srbima inače slovi za baksuzdan - svi osim ovog! Svetli četvrtak je jedini koji se po tradiciji smatra vrlo srećnim. Veruje se da su ovog dana sva mesta gde žive ale, kakakondžule i druge nečastive sile zaklopljene, da zemljom hodaju samo dobra božanstva, pa da zbog toga i ljudima danas dobro ide.

Foto: Beta
Foto: Beta

Ovog dana treba započeti posao, naročito onaj koji ne ide od ruke. Takođe, treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se ostvariti. U narodu je ovaj dan poznat i kao beli ili zeleni četvrtak i na njega se nije radilo.

(EPK/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja