DANAS POKLON UZ KURIR NAJLEPŠE IKONE HILANDARA: Najstarija mozaička ikona Bogorodice sa Hristom
Foto: PR

Sakupite svoju kolekciju svetinja

DANAS POKLON UZ KURIR NAJLEPŠE IKONE HILANDARA: Najstarija mozaička ikona Bogorodice sa Hristom

Društvo -

Od danas Kurir svaki dan poklanja najlepše ikone Hilandara

Najuticajnije dnevne novine u Srbiji od danas svojim čitaocima poklanjaju seriju ikona izabranih od oko petsto dela koja se čuvaju u manastirskoj riznici Hilandara.

Svaka ikona ima svoju vrednost i značaj, a prva koju poklanjamo danas je mozaička ikona Bogorodice sa Hristom, poznata kao Bogorodica Odigitrija, za koju se veruje da je nastala početkom 13. veka. Ime ove Bogorodice nosio je Hilandar od obnove pod Nemanjom i Savom. Urađena je u mozaiku, a bogatstvom upotrebljenog materijala nadmašivala je sve ostale Hilandarske ikone, jer više nijedna, do kraja srednjeg veka, nije bila urađena u mozaiku.

Strogošću svojih crta, ozbiljnošću izraza i upečatljivim pogledom krupnih očiju, izazivala je poštovanje. Pretpostavlja se da je upravo pred njom preminuo Simeon Nemanja koji je pred smrt, po svedočenju Hilandarca Domentijana, zatražio da mu se donese ikona Bogorodice kako bi joj predao svoj duh.

Narednih dana, pronaći ćete u Kuriru čuvene ikone: Isusa Hrista Spasitelja, Bogorodice Trojeručice, Svetog Arhanđela Gavrila, Svetog jevanđelista Mateja, Svetog jevanđelista Luke i druge.

Čitajte Kurir i iskoristite jedinstvenu priliku da sakupite svoju kolekciju svetinja iz Hilandara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track