(KURIR TV) PROTEST VOJSKE: Generali, vojnici vas napuštaju zbog gladi!
Foto: Printskrin

Vojni sindikat Srbije izašao na ulicu

(KURIR TV) PROTEST VOJSKE: Generali, vojnici vas napuštaju zbog gladi!

Društvo -

Vojska je danas izašla na ulicu! Članovi Vojnog sindikata Srbije, koji su nezadovoljni materijalnim položajem, definitivno ne odustaju od protesta i u pet minuta do podne okupili su se ispred Ministarstva odbrane.

Protest vojnika Kurir TV prenosio je uživo.

Za svako preuzimanje pisanog ili video materijala potrebno je odobrenje redakcije Kurira.

Najavljeno povećanje plata od pet odsto za članove ovog sindikata nije prihvatljivo, što su na sastanku predočili i ministru odbrane Zoranu Đorđeviću, tražeći da ministarstvo ispuni sve njihove zahteve za poboljšanje socijalnog položaja zaposlenih u Vojsci, a ponovili i danas ispred Ministarstva odbrane, gde su se u velikom broju okupili.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Oni nose srpske zastave i transparente sa natpisima "Snaga, poverenje, poštovanje" i "Uvek uz svoj narod".

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata, kaže da im je na pomenutom sastanku sa Đorđevićem rečeno da njihovi zahtevi ne mogu da budu usvojeni zato što - nema para. Inače, jedan od osnovnih zahteva sindikalaca je utvrđivanje nove osnovice za obračun plata.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

- Ministar Đorđević kaže da nema para i da zato ne može da poveća plate više od obećanih pet odsto. Međutim, to je nešto na šta ne možemo da pristanemo jer su nama plate ranije smanjene praktično 25 odsto, pa tako sada imamo najmanja primanja u javnom sektoru. Vojnik je najugroženija kategorija zaposlenih, ugnjetavan je i nedovoljno plaćen... To više nije izdrživo. Osim toga, od početka godine vojsku su napustila 972 profesionalna vojnika. Pa da smo od januara ratovali, ne bismo toliko izgubili - navodi Antić.S druge strane, u Ministarstvu odbrane ponavljaju da neće biti smanjenja primanja niti otpuštanja zaposlenih, a da će početkom 2017. svim zaposlenima plata biti povećana za pet odsto: „Mora se imati u vidu da je predviđeno povećanje plate trenutna mogućnost države, a poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika Vojske ostaje preokupacija Vlade Srbije i Ministarstva odbrane“.

Pismo Generalštabu Evo šta sve trpe vojniciVI ŠTO NE JEDETE SA SVOJOM VOJSKOMVojni sindikat Srbije tvrdi da se u ometanje protesta umešao i Generalštab koji je protestante optužio za urušavanje ugleda Vojske. Zato je sindikat uputio pismo Generalštabu:- Gospodo iz Generalštaba, vi koji sedite u nekoliko upravnih odbora po raznim preduzećima u Srbiji, vi koji se vozite skupocenim limuzinama, vi koji jedete u posebnim salama i restoranima, a ne sa svojom vojskom, vi koji ne čekate redove kod lekara, vi koji žmurite pred kriminalom i nenamenskim trošenjem novca iz budžeta, vi koji ne kosite travu po kasarnama, vi koji ne stražarite na stražarskim mestima, vi koji ne radite po 250 dana odvojeni od svojih porodica, vi koji ne doručkujete i ne večerate med i marmeladu, radeći pritom 14 sati dnevno, vi koji ne spavate pod vedrim nebom i ne stojite na hladnoći nekoliko dana, vi nemojte da nam držite lekcije o solidarnosti sa narodom.

B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track