DAROVANA DVA RUSKA PUŠKOMITRALJEZA: Dačić lično uručio Vojnom muzeju Rogozinov poklon
Foto: Ministarstvo Odbrane

Uručeni posle sednice Mešovitog komiteta za saradnju Ruske Federacije i Srbije

DAROVANA DVA RUSKA PUŠKOMITRALJEZA: Dačić lično uručio Vojnom muzeju Rogozinov poklon

Društvo -

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predao je danas ministru odbrane Zoranu Đorđeviću dva ruska puškomitraljeza, kao poklon Vojnom muzeju.

Postavka te vojne ustanove od danas je bogatija za puškomitraljez PD—28 u kalibru 7,62x54R i puškomitraljez RPD—44 u kalibru 7,62x39.Prema rečima ministra Dačića, puškomitraljezi su lični poklon potpredsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Rogozina šefu srpske diplomatije, koje mu je uručio posle održane sednice Mešovitog komiteta za saradnju Ruske Federacije i Srbije, održane u ruskom gradu Suzdalju.

- Potpredsednik Rogozin me je zamolio da ove eksponate predam Vojnom muzeju u Beogradu. Model po kome je urađen jedan od ova dva puškomitraljeza korišćen je u Drugom svetskom ratu i tokom oslobođenja Beograda te predstavlja značajan poklon. Pretpostavljam da će svi posetioci Vojnog muzeja biti zadovoljni što ovakve eksponate mogu da vide, rekao je Dačić i naglasio da ih predaje „sa željom da se ova oružja nikada više ne koriste“.

Dačić je istakao da je današnji događaj primer dobre saradnje dva ministarstva i pokazatelj kako Srbija ima dobru saradnju s ostalim državama.

Ministar Đorđević zahvalio je i Dačiću i Rogozinu na poklonu.

- Ovaj poklon će zasigurno obogatiti kolekciju i postavku u Vojnom muzeju. Oba puškomitraljeza su reparirana, odnosno prilagođena tome da budu muzejski eksponati, naglasio je ministar odbrane.

Đorđević je ministru spoljnih poslova poklonio maketu sablje za koju je Dačić, kako običaj nalaže, dao metalni novčić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track