DELTA SITI MENJA VLASNIKA: Mišković prodaje šoping-molove za 200 miliona evra!
Foto: Nebojša Mandić I Dado đilas

Ekskluzivno: Vlasnik „Delte“ menja pravac ulaganja

DELTA SITI MENJA VLASNIKA: Mišković prodaje šoping-molove za 200 miliona evra!

Društvo -
Srpski tajkun u okviru restrukturiranja „Delta rilestejt grupe“ razmišlja da se reši šoping-molova i time dobije oko 200 miliona evra

BEOGRAD - Tržni centri “Delta siti“ u Beogradu i Podgorici, u vlasništvu Miroslava Miškovića, mogli bi uskoro da dobiju novog vlasnika, saznaje Kurir.

Jedan od najbogatijih srpskih privrednika razmatra sve opcije kako bi poboljšao poslovanje „Delta rilestejt grupe“, u čijem sastavu su i ova dva šoping-mola.

„Delta holding“ je zatražio savete od beogradske firme „Novaston“, čiji je suvlasnik i direktor Mia Zečević, ćerka partizanovca Žarka Zečevića i nekadašnji PR tržnog centra „Ušće“, kako da dalje organizuje poslovanje „Delta rilestejt grupe“, koja ima dva šoping-mola i namerava da gradi treći - „Delta planet“ na Autokomandi u Beogradu.- „Novaston“ radi restrukturiranje „Delta rilestejt grupe“. Jedno od rešenja je i prodaja tržnih centara u glavnim gradovima Srbije i Crne Gore. „Delta“ namerava da se okrene agraru. U vezi s gradnjom „Delta planete“ na Autokomandi razgovarano je i sa arapskim firmama, a novi kontakti očekuju se u aprilu - kaže sagovornik Kurira upoznat sa ovim poslom.Ubrizgavanje efektiveSam Mišković je pre desetak dana izjavio da „Delta holding“ u ovoj godini očekuje započinjanje investicije veće od 250 miliona evra.- Očekuje nas i kupovina nekih firmi, kao i prodaja nekih naših kompanija ili organizacionih delova - dodao je on.Toplica Spasojević, vlasnik firme ITM, kaže za Kurir da u svetu postoji višak novca zbog velikog ubrizgavanja efektive, a sada će biti i viška evra, i traže se dobri poslovi za ulaganje. Molovi su potcenjen biznis u Srbiji, dodaje, i nema ih dovoljno, u poređenju sa okolnim zemljama.- Ko hoće time da se bavi u Srbiji ima veću potražnju nego ponudu. Za ulagača je to siguran posao, a i za prodavca jer, verovatno, misli da novac može da uloži u neke dugoročnije poslove. Ako se to desi, dobro će biti i za Srbiju jer novac dolazi spolja, a i „Delta“ će opet ovde uložiti novac - navodi Spasojević.Siguran posaoU firmi „Novaston“, čiji je suvlasnik i direktor Mia Zečević, nisu imali komentar.

ImovinaŠTA IMA I ŠTA PLANIRA DA GRADI- 85.000 kvadrata ima „Delta siti“ u Beogradu i u njega je uloženo 74 miliona evra- 46.000 kvadrata ima „Delta siti“ u Podgorici i u njega je uloženo 39 miliona evra- 182.000 kvadrata imaće „Delta planet“ u Beogradu i u njega će biti uloženo 200 miliona evra- Četiri objekta namerava da gradi „Delta“ ove godine - šoping-mol „Delta planet“, dve poslovne zgrade pored hotela „Kraun plaza“ i hotel visoke kategorije- 8.000 - 10.000 građevinskih radnika biće angažovano na ovim gradilištima

„Delta“NE PRODAJEMOU „Delta holdingu“ su kratko odgovorili za Kurir da ne prodaju šoping-molove.- Ne prodajemo i nikada o tome nismo razgovarali s nekim arapskim kompanijama - objasnili su u Miškovićevoj kompaniji.

Šta je dosad prodao Mišković

firmakupaccena

Delta bankaBanka Inteza 277,5 (75%)

Delta osiguranjeÐenerali20 (50%)

Delta MaksiDelez932,5

Delta sportkupci brendova*nepoznata

*Aldo, Asesorajz, Monsun, Sardžent mejdžor, Kosta kofi, Zara, Stradivarijus, Pul end ber, Masimo Duti, Berška i OjšoCene su milionima evra

Tužilaštvo miško i dalje bez pasošaNE MOŽE NA DORUČAK KOD OBAMESudija Višeg suda u Beogradu Maja Ilić odbacila je zahtev Miroslava Miškovića da mu se vrati pasoš i odobri put u inostranstvo, saznaje TV N1. Vlasnik „Delta holdinga“ trebalo je da prisustvuje Molitvenom doručku, koji tradicionalno organizuje predsednik SAD Barak Obama. Ovo je prva ovakva odluka sudije Ilić nakon što je preuzela suđenje Miškoviću. Predsednik prethodnog sudskog veća koje je sudilo Miškoviću sudija Vladimir Vučinić u nekoliko navrata je dozvoljavao Miškoviću da putuje tokom sudskog procesa. To je izazvalo oštre reakcije vlasti u Srbiji i nedokazane optužbe na Vučinićev račun da ga poznati biznismen plaća. Protiv Miškovića i još desetoro optuženih vodi se krivični postupak zbog optužbi da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja