DIREKTOR URGENTNOG CENTRA: Umrlo dvoje pacijenata, 6 zaraženih! Nema novih slučajeva infekcije!
Foto: Zorana Jevtić

Operacije obustavljene

DIREKTOR URGENTNOG CENTRA: Umrlo dvoje pacijenata, 6 zaraženih! Nema novih slučajeva infekcije!

Društvo -
Milika Ašanin je danas rekao i da su epidemiološke analize u toku, a rezultati se očekuju u ponedeljak, kada će se više znati o uzrocima infekcija

BEOGRAD - Na hirurgiji Urgentnog centra od 7. do 11. juna šest bolesnika, od 103 operisanih, imalo je infekcije, a dvoje pacijenata je umrlo izjavio je direktor Urgentnog centra Milika Ašanin ističući da od ponedeljka nema novih slučajeva infekcije.

Ašanin je danas rekao i da su epidemiološke analize u toku, a rezultati se očekuju u ponedeljak, kada će se više znati o uzrocima infekcija. Šest pacijenata, kako je rekao Ašanin, imalo je infekcije u vidu povišene telesne temperature, pad u broju leukocita i trombocita u krvi i zapaljenske promene na koži i potkožnom tkivu.

"Dvoje pacijenata od tih šest je umrlo, ali su oni imali i ozbiljne bolesti - dugotrajnu šećernu bolest i metaboličke poremećaje, kao i ozbiljne srčane probleme", rekao je Ašanin.

On je naveo i da su o pojavi infekcije odmah obavešteni Služba za bolničku epidemiologiju KSC-a kao i Gradski zavod za javno zdravlje i da su preduzete sve mere prevencije i kontrole širenja infekcije.

"Za poslednja 72 sata nismo imali nijednu novu prijavu infekcije u našoj bolnici", naglasio je direktor Urgentnog centra.

Na hirurgiji Urgentnog centra operacije su obustavljene, ali pacijenti ne trpe, kaže Ašanin navodeći da se operativni program se odvija u gradkskim Kliničko-bolničkim centrima i na Prvoj hirurškoj klinici KCS-a. Prema njegovim rečima, u svetu se u oko 10 odsto slučajeva javljaju bolnicke infekcije i da je u Srbiji taj procenat približno isti.

"SAD imaju dva miliona takvih pacijenata godišnje, a od bolničkih infekcija umre 100.000 njih, dok su troškovi za lečenje tih pacijenata 4,5 i 10 milijardi dolara. Kad je reč o Srbiji, podaci za VMA u Urgentni govore da je to taj prosek 10 i 15 odsto bolničkih infekcija", rekao je Ašanin.

Klinički centar Srbije saopštio je sinoć da je kod operisanih pacijenata na Hirurgiji Urgentnog centra registrovan neuobičajeno povećan broj infekcija praćenih komplikacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track