DIVLJI POMOĆNIK: Vepar Gile carinicima pomaže da otkriju švercere

Ljubimac na prelazu Bezdan

DIVLJI POMOĆNIK: Vepar Gile carinicima pomaže da otkriju švercere

Društvo -
Ta svinja mesecima ruča kod nas. Mnogi vozači zašuškaju kesom dok jedu, pa se daju u trk kad ih pojuri naš Gilence, priča radnik na granici

BEOGRAD - Granični prelaz Bezdan nalazi se u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“, pa je jasno otkud baš tu da se pojavi divlji vepar kog su carinici nazvali Gile.Da se odomaćio, dokaz je i to što skoro svakodnevno Gile dolazi ispred njihove kućice i bukvalno moli za hranu.- Stane tu tako do samog prelaza i gleda nas. Iako smo dobili naređenje da ne smemo da ga hranimo, kad nas pogleda tim očima, kako da mu ne damo da jede - priča nam jedan od carinika koji se povremeno druži s veprom.

Mnogo divljačiKaže i da se dešavalo da Gile pojuri nekog vozača za koga se kasnije ispostavi da je švercer. To su za Kurir potvrdili i u Upravi carina.- Vepar se odomaćio jer mu carinici daju hranu. Mnogi vozači kamiona koji su slučajno zašuškali kesom u kojoj je bilo nešto hrane, bili su prinuđeni da se daju u trk kako bi tu hranu sačuvali od Gileta - kažu u Upravi i dodaju da, s obzirom na to da se prelaz Bezdan nalazi u specijalnom rezervatu prirode, nisu retki prizori da se, pored Gileta, pojavi i ostala krupna divljač, najćešće jeleni.Da carinici imaju pune ruke posla, pokazuje i podatak da su šverceri sve maštovitiji, pa stalno izmišljaju nove načine da prokrijumčare nelegalnu robu. Tako su dvojica srpskih državljana 10. avgusta pokušala iz Mađarske da prošvercuju devet papagaja tigrica tako što su ih sakrili u tri kutije od keksa. Takođe su kutije živih crva za pecanje sakrili na podu iza zadnjeg sedišta u vozilu.

Kapsule s FilipinaU septembru su carinici na aerodromu „Nikola Tesla“ zaplenili i 2.800 kapsula za negu kose koje je s Filipina pokušala da prošvercuje pedesetpetogodišnja gospođa, simultani prevodilac.- Carinicima je rekla da je to morala da uradi jer nije sigurna da li će uskoro tamo ponovo putovati, pa je morala da donese veću količinu - ističu u Upravi carina.

ČinjeniceNEKI OD SLUČAJEVA ŠVERCA- Jedna gospođa 19. septembra pokušala da prošvercuje sedam džakova slatkiša i kafe na auto-putu Zagreb-Beograd. Imala je 5.000 čokoladica, 4.000 pakovanja bombona i 22 kilograma kafe.- Na prelazu Batrovci u gepeku dvojice Holanđana turskog porekla otkriveno 300.000 evra.- Na graničnom prelazu Kelebija 10. oktobra u autobusu koji je išao u Švedsku otkriveno više od 16.000 kutija lekova.- U drvenim lutkama „babuškama“ stigle iz Malezije otkrivena droga upućena primaocu iz Požarevca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track