DOKTORKA PROTIV NOVIH PROPISA: Promeniću pol samo da ne odem u penziju!

Macurinim stopama

DOKTORKA PROTIV NOVIH PROPISA: Promeniću pol samo da ne odem u penziju!

Društvo -
Šalju me na godišnji. Taman ću imati vremena da se pripremim za operaciju i da se vratim kao muškarac pre nego što mi uruče rešenje, kaže dr Mirjana Stanojčić. Napominje da će služba fizikalne medicine u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu, u kojoj radi, ostati bez lekara

BEOGRAD - Lakše mi je da promenim pol nego da idem na sud! Operacija će trajati nekoliko sati, a sudski proces godinama.Ovako, kratko i jasno, dr Mirjana Stanojčić Vasić iz Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu objašnjava za Kurir svoju odluku da promeni pol kako po novim zakonskim propisima ne bi otišla u penziju. Naime, sve žene koje 12. oktobra budu imale navršenih 60 godina i šest meseci života stiču starosni uslov za penziju, dok je za muškarce granica znatno viša - penzionisaće se samo oni sa najmanje 65 godina starosti.Propust države- I sad vi meni recite da li je to fer? Kad treba da se priča o ravnopravnosti polova, političarima su puna usta, a u stvarnosti mrka kapa. E pa neće moći. Ja ću stvarno da promenim pol. Prvo sam to rekla u besu, ali sad ozbiljno razmišljam o operaciji. Pa da vidim kako će onda da me oteraju u penziju - priča dr Mirjana Stanojčić Vasić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.Ona ističe i da mladi ljudi treba da dođu i da naslede starije kolege, ali da je država taj korak propustila da učini.- Imam 64 godine, od čega 31 godinu specijalističkog staža. Sutra ću otići u penziju bez problema ako dovedu specijalistu koji će da me nasledi. Ali ovde, na specijalistički staž koji traje četiri godine, niko nije poslat. Nisam dobila priliku da ostavim naslednika - revoltirano poručuje doktorka.Ostaju bez lekaraKada, kako kaže, sledeće godine još jedna koleginica ode u penziju, služba fizikalne medicine ostaće bez lekara.- Mene uskoro šalju na godišnji. Taman ću imati vremena da se pripremim za operaciju i da se vratim kao muškarac pre nego što mi uruče rešenje o penziji - zaključuje doktorka Mira i ističe da je ne zanimaju tuđi komentari i mišljenja o njenoj nameri.Kako kaže, supruga je izgubila 2000. godine i od tada je naučila da se u životu za sve bori sama.Nemanja Velikić, portparol Ministarstva zdravlja, kaže za Kurir da će svim lekarima čijim se odlaskom ugrožava rad službe biti ponuđen produžetak ugovora.- Ukoliko oni to budu želeli, biće im ponuđeni ugovori na određeno vreme, dok se ne steknu uslovi za neometan rad službe i nakon njihovog penzionisanja - objašnjava Velikić.

Dr Nada MacuraOD SADA SAMO O SLOJEVITOM OBLAČENJUPortparolka Hitne pomoći u Beogradu Nada Macura izjavu doktorke Mire Stanojčić nije želela da komentariše.- Ne bih to komentarisala. Ne želim više da komentarišem ništa što ima veze sa odlaskom u penziju. Raspoložena sam uvek da pričam o zdravlju i da dajem savete, ali ovo ne - kratko je rekla Macura.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja