DOKTORKE POBEDILE SISTEM: I žene u penziju idu sa 65 godina!
Foto: Marina Lopičić

Uspele u nameri

DOKTORKE POBEDILE SISTEM: I žene u penziju idu sa 65 godina!

Društvo -
Nakon što su dr Nada Macura i dr Mirjana Stanojčić uzdrmale javnost, odredba o penzionisanju žena sa navršenih 60 godina i šest meseci ukinuta je do daljeg. Međutim, ako žele, mogu da odu u penziju

BEOGRAD - Sve žene koje su navršile 60 godina i šest meseci, a uz to imaju i najmanje 15 godina radnog staža, mogu odmah da idu u penziju ako žele, ali ih na to niko ne može naterati. Ovako bi ukratko mogao da glasi epilog bitke koje su povele srpske doktorke Nada Macura i Mirjana Stanojčić Vasić, odbijajući da ranije odu u penziju samo zato što su žene.Nakon njihovog pritiska javnosti Ustavni sud obustavio je primenu zakonskih odredbi po kojima bi svim ženama u javnom sektoru koje imaju najmanje 60 godina i šest meseci automatski prestao radni odnos 12. oktobra.Problem diskriminacije- Ustavni sud te odredbe smatra spornim sa stanovišta zabrane diskriminacije na osnovu pola i odložio je primenu istih dok po tom pitanju ne donese konačnu odluku. Ona može biti doneta za godinu dana ili više, ali sigurno ne u nekom kratkom roku od nekoliko nedelja. Postupanje Ustavnog suda je ispravno i verujem da će presuditi u korist žena koje jesu diskriminisane - kaže profesor Zoran Ivošević, ekspert za radno pravo.Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da će u penziju ići samo oni zdravstveni radnici čije se odsustvo neće odraziti na funkcionisanje zdravstvenog sistema. To znači da će u starosnu penziju sad ići samo one žene koje to i žele, dok ostalima radni odnos može da traje do 65. godine života, baš kao i muškarcima.

Ipak ne odustaje od promene pola... Dr Mirjana Stanojčić Vasić
Ipak ne odustaje od promene pola... Dr Mirjana Stanojčić Vasić

Proslavila s novom frizurom- Presrećna sam! Ovo je naša pobeda, pobeda lekarki, novinara, Kurira! Hvala vam što ste omogućili da naš glas dopre do države, a državi hvala što je imala sluha za ovo. Od operacije promene pola još nisam odustala, ali sad više i ne razmišljam o tome. Teško sam se odlučila na taj korak, a ušla sam u proceduru koja traje dve godine. Ko zna šta sve može da se dogodi, pa mi neće biti teško da sve povučem - kaže doktorka Mira Stanojčić iz Gornjeg Milanovca, koja je najavila da će promeniti pol kako ne bi otišla u penziju. Odluku Ustavnog suda proslavila je novom frizurom.Dr Macura izjavila je da je „njeno javno angažovanje na ovu temu imalo uticaja na odluku Ustavnog suda“. Međutim, nije želela da kaže nešto više.- Obavljam posao pi-ara Hitne pomoći i ne želim da govorim ni o čemu drugom - rekla je Macura.

Rešen problem lekara sa KiMPOČINJE ISPLATA OTPREMNINA I NADOKNADASve nadoknade, sudske takse i otpremnine biće isplaćene ovog i narednog meseca lekarima koji su 1999. godine izbegli sa KiM, a koji su do 30. maja prošle godine primali naknadu, koja im je tad ukinuta, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić. Reč je o 1.171 radniku sa KiM koji nisu bili radno angažovani, a koji su do 30. maja prošle godine primali naknadu od 8.500 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track