DOMAĆA KUHINJA ZA PLEMIĆKI PAR: Vučić kuva za Čarlsa i Kamilu!
Foto: Tanjug, Beta/Milan Obradovi

Srbija na nogama uoči posete princa od Velsa

DOMAĆA KUHINJA ZA PLEMIĆKI PAR: Vučić kuva za Čarlsa i Kamilu!

Društvo -
Prethodnica princa od Velsa, koji nam stiže 16. marta, već danima boravi u našoj zemlji, gde na najvišem nivou ugovara sve detalje ove izuzetno značajne posete.

Prema tim informacijama, Čarls i Kamila će tokom svog boravka u Srbiji najverovatnije biti smešteni ili u nekom od rezidencijalnih objekata Vlade Srbije ili u jednom od elitnih hotela u Beogradu!

"U Beogradu je specijalno izaslanstvo već danima, kako i nalaže protokol pri ovako značajnim posetama. Princ i vojvotkinja putuju sa mnogobrojnim službenicima i osobljem, te je samim tim smeštaj mnogobrojne delegacije zahtevniji, ali najverovatnije će biti smešteni ili u nekom od rezidencijalnih objekata Vlade Srbije ili jednom od elitnih hotela u Beogradu", ističe odlično obavešteni izvor.

Izvor otkriva i da će premijer Aleksandar Vučić, koji je i formalno domaćin, odmah po njihovom dolasku u Srbiju prirediti večeru u njihovu čast.

"Nikakvi posebni zahtevi nisu postavljeni, predviđen je uobičajeni protokol koji zahteva visoka pozicija princa od Velsa, koji je u rangu šefa države. Na ovoj balkanskoj turneji, on je predstavnik Elizabete Druge", kaže naš odlično obavešteni izvor.

Prema najavljenoj agendi posete, prijem u njihovu čast prirediće i Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, upravo u tom zdanju.

"Izbor je pao na Dom Narodne skupštine jer je reč o jednoj od najlepših građevina u regionu, a Čarls je poznat i kao vrstan poznavalac i strastveni ljubitelj arhitekture. Uzgred, tu su i istorijske, porodično-kumovske veze porodica Vindzor i Karađoređević. Kneginja Jelisaveta je inicirala posetu čuvenom Plavom salonu, koji je dizajnirao njen otac, knez Pavle, koji je istoriju umetnosti studirao u Oksfordu", priča izvor.

Kako saznaje list, vojvotkinja i princ upoznaće se i sa znamenitostima Beograda, pa će najverovatnije posetiti i Kalemegdan. O njihovoj bezbednosti sve vreme će voditi računa MUP Srbije u najtešnjoj saradnji sa ličnim obezbeđenjem britanskog prestolonaslednika. Ovo je prva poseta princa od Velsa Srbiji od 1978. godine.

Srpska kuhinja za goste

U Upravi za zajedničke poslove, koja će pripremati posluženje za britanski kraljevski par, na meniju će biti standardna ponuda, koja je uobičajena za ovu vrstu koktela. Posluženje će biti sasvim skromno, ali će, naravno, biti zastupljena tradicionalna srpska kuhinja.

Agenda posete

– Posetu počinju polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu oslobodiocima Beograda i Prvom svetskom ratu i na Groblju ratnika Komonvelta.

– Princ od Velsa će se sastati sa srpskim patrijarhom Irinejom.

– Vojvotkinja od Kornvola posetiće projekat brige o porodice koji podržavaju Unicef i Fondacija „Novak Đoković“.

– Poseta Novom Sadu, gde će Čarls i Kamila uživati u srpskoj hrani, umetnosti i kulturnom nasleđu.

– Obilazak manastira Kovilj.

– Degustacija lokalne hrane i vina.

– 18. marta će otputovati u Crnu Goru.

– Posetu zapadnom Balkanu završiće obilaskom Kosova.

(Alo/A. Otašević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track