Đorđe Vajfert - Nemac po poreklu, Srbin  u srcu
Foto: Pr Slika

Heineken

Đorđe Vajfert - Nemac po poreklu, Srbin u srcu

Društvo -
Po završetku studija u Bavarskoj, odlučuje da svoj život posveti Srbiji i uzima srpsko državljanstvo...

Đorđe Vajfert (1850-1937), po mnogu čemu zaslužio je mesto u udžbenicima istorije. Po završetku studija u Bavarskoj, odlučuje da svoj život posveti Srbiji i uzima srpsko državljanstvo jer, kako je uvek isticano, on je bio Nemac po poreklu, Srbin u srcu . Bio je uspešan industrijalac, humani veleposednik, obnovitelj rudarstva, osnivač i dugogodišnji guverner centralne banke.

Za neverovati zvuče neke činjenice iz njegovog života: bio je prvi industrijalac u Srbiji koji je radnicima zidao kuće, snabdevao ih hranom, pa čak i plaćao bolovanje, što se nikad do tada u Srbiji nije dogodilo. U anegdote je ušla njegova empatija, pa je tako i na neviđeno potpisao menicu za kredit jednom pečalbaru iz Južne Srbije. Hvalio se ovaj nekom službeniku potpisom guvernera centralne banke: "Saka si Fajfert, eve ti ga Fajfert."

Bio je odlikovani veteran ratova za oslobođenje i činio je sve da običnom svetu nadoknadi pretrpljeni bol zbog ratnih strahota. Delio je hleb, podizao sirotišta, zapošljavao veterane i invalide. Svu imovinu je podelio pre smrti, rodbini, muzejima, bolnicama i dobrotvornim ustanovama koje je osnovao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track