Dr Aleksandar Ilić: Spremamo zalihe krvi za letnji period
Foto: Profimedia

Sprečavaju nestašicu krvi

Dr Aleksandar Ilić: Spremamo zalihe krvi za letnji period

Društvo -

Šef Službe transfuzije krvi Opšte bolnice u Jagodini, koja pokriva teren od oko 100.000 stanovnika, dr Aleksandar Ilić, izjavio je danas da u ovoj službi intenzivno rade na obezbeđenju dovoljno krvi za letnji period, kada, kako je rekao, po pravilu zdravstvene ustanove imaju problema sa nestašicama krvi.

"Nepisano je pravilo da zdravstvene ustanove leti imaju problema sa nestašicama krvi, manje je davaoca, a programi, pre svega operativni, se u bolnicama ne menjaju i ne smanjuju, i za nas svaka akcija dobrovboljnog davanja krvi mnogo znači", rekao je Ilić novinarima.

Ove godine u Jagodini smo imali 20 akcija, poslednja je bila juče, krv su dali radnici metalskog kompleksa iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka, Trstenika, Lapova, Ugljevika (BiH), u organizaciji Podružnice Crvenog krsta Industrije kablova, i to nam takođe mnogo znači, istakao je Ilić.

"Sada je sve kako treba, ali se pomalo plašimo da preko leta ne bude dovoljn odoziv davalaca", rekao je Ilić i istakao "imamo i humanih ljudi koji dođu u Službu transfuzije, daju krv bez ikakvih poziva i inzistiranja", rekao je Ilić.

"Imamo i po pozivu, porodično, to je krajnja solucija, ali nekada moramo i tako", rekao je Ilić.

Na Odeljenjima hirurgije, ortopedije i traumatologije Opšte bolnice u Jagodini, godišnje se obavi oko 4.000 "većih hirurških zahvata i veliki broj sistnih hirurških zahvata", a krv koriste i druga odeljenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track