DRAMA NA LETU RIM-BEOGRAD: Posada Er Srbije i lekari putniku spasli život!
Foto: Profimedia

Hitno sletanje

DRAMA NA LETU RIM-BEOGRAD: Posada Er Srbije i lekari putniku spasli život!

Društvo -
Sreća je da su među putnicima bili i lekari koji su uz brzu i stručnu reakciju posade povratili čoveka i stabilizovali mu stanje do sletanja u Split gde ga je preuzela hitna pomoć, ispričao je jedan od putnika u avionu

BEOGRAD - Na sinoćnjem letu Er Srbije JU 535 iz Rima ka Beogradu oko 21:30 časova jedan od putnika doživeo je srčani udar. Pravovremenom reakcijom kabinske posade njegovo stanje je stabilizovano a avion je hitno sleteo na najbliži aerodrom u tom trenutku – Split.

Jedan od putnika Er Srbijinog Erbasa A319 (YU-APJ „Dejan Stanković“) je tokom preleta Jadranskog mora, po rečima lekara, ostao bez svesti i pulsa:

– On je najverovatnije doživeo srčani udar. Sreća je da su među putnicima bili i lekari koji su uz brzu i stručnu reakciju posade povratili čoveka i stabilizovali mu stanje do sletanja u Split gde ga je preuzela hitna pomoć. Nisam video celu akciju jer je on sedeo negde u prvim sedištima ekonomije, ja sam bio malo dalje. Ali jedna od doktoki je prepričavala ostalim kolegama da je čovek bio bez svesti i pulsa. Znam da je kabinska posada koristila kiseoničku masku ali nisam siguran da li je upotrebljena AED oprema (autonomni defibrilator) ili je reanimacija bila „klasična“. Zadnji deo aviona verovatno nije ni video šta se dešava, ja sam sedeo bliže, on je sedeo u prvom ili drugom redu ekonomije. Sve se dogodilo na početku servisa hrane i pića. – ispričao je svedok iz aviona za portal Tango six.

Po njegovom svedočenju avion je promptno izveo „medical emergency“ diverziju (hitno sletanje na najbliži aerodrom radi prihvata pacijenta) na aerodrom Split.

Pacijenta je tamo preuzela lokalna hitna pomoć. To je trajalo desetak minuta, ostalo je bila dopuna gorivom i papirologija i avion je ubrzo nastavio svoj put i sleteo u Beograd.

Interesantno je da je avion u pitanju, „Dejan Stanković“, prva letelica Er Srbije sa funkcionalnim bežičnim Internetom koji se nalazi na probnom korišćenju.

Kako nam je svedok sinoćnjeg događaja ispričao, niko nije stigao da upotrebi Internet jer su besplatni vaučeri podeljeni ni pet minuta pre početka medicinskog incidenta.

(Tango six)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track