DRAMATIČNO: Nema vakcina za alergične na ambroziju

Nestašica neophodnih lekova

DRAMATIČNO: Nema vakcina za alergične na ambroziju

Društvo -

Pacijenti zabrinuti jer imunoterapije nema već mesec dana, a neće je biti sve do oktobra. Zbog toga je ugroženo oko 1,5 miliona ljudi

BEOGRAD - Uprkos činjenici da je oko 1,5 miliona građana Srbije alergično na ambroziju, već mesec dana traje nestašica vakcine protiv te alergije. Što je najgore, kako nadležni tvrde, takva situacija potrajaće barem do oktobra!- Godinu i po dana koristim ovu vakcinu, koju kod nas proizvodi samo Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Nestašica je bila i prošle godine, ali vakcina se pojavila nakon mesec dana. Međutim, ove godine nema je već mesec dana i, kako su mi poručili iz „Torlaka“, neće je biti do oktobra - kaže zabrinuto Zoran Đurić (41) iz Beograda. On dodaje da se vakcina iz susednih zemalja ne može koristiti jer ne sadrži isti alergeni polen kao u našem podneblju.Ove vakcine, odnosno imunoterapija, u vidu kapi, koristi se cele godine, dva puta nedeljno. Kupuju se najviše četiri komada uz lekarski recept, od kojih jedan zadovoljava potrebu za mesec dana.- Ideja je da se pije redovno, tokom cele godine, tri do četiri godine zaredom, nakon čega bi trebalo da se stekne potpuni imunitet na ambroziju - dodaje Đurić.Prof. dr Vesna Tomić Spirić, internista alergolog na Klinici za imunologiju i alergologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da je ova vakcina važna jer dugoročno utiče i na ublažavanje tegoba, i ističe da terapiju svakako nije dobro prekidati.- Od imunoterapije se očekuje dugoročan efekat, u smislu smanjenja simptoma, manje upotrebe lekova i prevencije nastanka težeg oblika bolesti. Vakcina se daje da bi pacijenti za tri do pet godina i kasnije imali manje tegoba i manje koristili lekove. Taj diskontinuitet produžiće period primene. Pacijenti koji dobijaju imunoterapiju mogu da koriste antialergijske lekove za ublažavanje simptoma da bi uklonili aktuelne tegobe - upozorava ona.

„Torlak“TAČNO JE, NEMA LEKOVAU „Torlaku“ su potvrdili za Kurir da je trenutno nestašica ovih vakcina, a razlog tome je, kako navode, povećan broj pacijenata u odnosu na prošlu godinu.- Kako je za proizvodnju vakcine protiv ambrozije ključna komponenta polen Ambrosie, koji se nabavlja u periodu cvetanja biljke (avgust - septembar), tada ćemo biti u mogućnosti da pacijentima obezbedimo terapiju - kažu u „Torlaku“.

ČinjeniceO AMBROZIJI- Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka visine 1-1,5 metara- Smatra se da je oko 10 odsto stanovništva alergično na polenov prah- Polen ambrozije izgleda kao kugla sa šiljcima, tačnije ima male kukice- Lekari svake godine prijavljuju povećan broj alergijskih reakcija u vezi sa ambrozijom u Srbiji- U olakšavanju simptoma najbolja je kombinacija preventivnih mera i lekova (antihistaminika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track