DRAMATIČNO: Zmija otrovnica ujela radnika u fabrici u Kragujevcu!
Foto: Shutterstock

U „FCA Srbija“ umalo stradao čovek

DRAMATIČNO: Zmija otrovnica ujela radnika u fabrici u Kragujevcu!

Društvo -

Na izlazu iz fabričkog kruga, kod kapije „Šest topola“, Dejana P. (38) za podlakticu ugrizla šarka, a zbog brze intervencije lekara život mu nije ugrožen

Najezda zmija je sve veća u Srbiji, pojavljuju se čak i oko škola i vrtića, a poslednji slučaj susreta čoveka s njima umalo života nije koštao Dejana P. (38) iz Kragujevca.Otrovna šarka ga je ujela za podlakticu blizu izlaza iz kruga „FCA Srbija“, kod kapije „Šest topola“, kada je s kolegama krenuo kući nakon završene smene.Naišli su na zmiju, a Dejan ju je, da bi je sklonio, uhvatio za rep. Šarka se izvila i ugrizla ga za ruku. On ju je u strahu odbacio od sebe, a ona brzo odmilela ka reci. Prijatelji su odmah pozvali Hitnu pomoć i zahvaljući brzoj reakciji lekara život mu nije bio ugrožen.

Portparolka kragujevačkog kliničkog centra Vanja Đorđević kazala je da je Dejan P. primljen na Infektivnu kliniku i da je primio serume koji neutrališu zmijski otrov, antidepresive i antitetanus.Kurir je nedavno pisao da je sve više zmija u Srbiji, a stanovnici Kragujevca svedoče da ih u tom delu fabrike uvek ima jer u blizini protiče Lepenica, uz koju se nastanjuju brojni glodari, koji su omiljena hrana zmijama.Podsetimo, pre nekoliko dana u autobusu „Niš ekspresa“ uhvaćena je zmija dugačka oko dva metra, koja se čak jednoj putnici obmotala oko noge, a neposredno pre toga sličan stres preživeo je i Vranjanac koji je u automobilu zatekao ozloglašenu otrovnicu - poskoka. Jedna zmija je na autobuskoj stanici u Beogradu izmilela iz torbe putnika...

Termoelektrana „Nikola Tesla“ZMIJE VISILE PO ZIDOVIMARadnike obezbeđenja TE „Nikola Tesla“ u Obrenovcu iznenadile su zmije sklupčane oko uređaja, gde im je, izgleda, bilo toplo. Pozvali su odmah nadležne službe, odnosno ekipu „Veterine Beograd“, koja je ustanovila da su u pitanju smukovi, prosečno dugi oko metar i po, a zatim gmizavce uspešno uklonila.

Zaštićena vrstaKAZNA ZA UBIJANJE ŠARKE 100.000 DINARANa teritoriji Srbije postoji 10 vrsta zmija, od kojih su tri otrovne. Zaštićene su zakonom, a kazne za ubijanje se kreću od 14.400 dinara za poskoka, 40.000 za neutralne zmije, 50.000 dinara za smukove, pa sve do 100.000 dinara za šarke.

ŠTA RADITI KADA NAIĐETE NA ZMIJUStanite i umirite seNemojte se plašiti ili paničitiPripremite štap tako da, ako krene prema vama, možete da je odgurneteAko ne ode sama, bacite manji kamen blizu nje ili lupkajte štapom ispred nje da je oterateNemojte zmiju udarati štapom, gađati kamenom ili ubitiOtrov zmije je najbolje odmah isisati - NetačnoRana se nikako ne sme isisavati, jer postoji velika šansa da u usnoj duplji postoji mikroranica preko koje otrov može ući u krvotok.Uhvatite zmiju nakon ujeda da bi lekari znali koji protivotrov da daju - NetačnoLekari u domovima zdravlja u većini slučajeva ne znaju da prepoznaju koja je zmija otrovna, a koja ne. Tako možete ugroziti i bezbednost drugih ljudi.Ranu od ujeda zmije prerežite nožem - NetačnoNe treba rezati ranu, jer se tako ona još više zagadi, a otrov inače razređuje krv tako da može doći do obilnog krvarenja.Nakon ujeda zmije odmah otrčati po pomoć – Tačno i netačnoVažno je da se protivotrov primi što pre, ali je izuzetno važno i da se ujedena osoba umiri. Panika i nagli pokreti ili trčanje ubrzavaju krvotok i doprinose širenju toksina.

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track