DRAŽA VASKRSAO: Đeneral podelio Srbiju!

Poništena presuda iz 1946. kojom je osuđen na smrt

DRAŽA VASKRSAO: Đeneral podelio Srbiju!

Društvo -
Protivnici i pristalice komandanta Kraljevske vojske u otadžbini zaratili nakon odluke da se Mihailović rehabilituje. Viši sud odlučivao samo o tome da li je Mihailović imao fer i pravično suđenje, a ne o činjenici da li je bio ratni zločinac

BEOGRAD - Odluka Višeg suda u Beogradu kojom je juče rehabilitovan Dragoljub Draža Mihailović, komandant Kraljevske vojske u otadžbini, podelila je Srbiju i region!Sud je, naime, usvojio zahtev za rehabilitaciju i tako poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije i streljan.- Mihailović se smatra neosuđivanim - rekao je sudija Aleksandar Trešnjev i dodao da je sud utvrdio da je sporna presuda Draži doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga. Trešnjev je naglasio da je sud sada odlučivao isključivo o tome da li je Mihailović imao fer i pravično suđenje, a ne o činjenici da li je bio ratni zločinac.Samo nekoliko minuta nakon objavljivanja odluke o rehabilitaciji usledile su burne reakcije, a uzavrelo je bilo i pred Palatom pravde, gde je samo policija sprečila fizički sukob pristalica i protivnika Dražine rehabilitacije.Oliver Antić, jedan od punomoćnika predlagača za rehabilitaciju Draže, kazao je da je odluka suda veliki dan za pravo i pravdu, te da jučerašnji dan treba da se slavi i u Hrvatskoj. No, u Hrvatskoj su ostali u šoku zbog odluke beogradskog suda, naglašavajući da je to greška kao što bi bila i rehabilitacija Adolfa Hitlera!Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazala je da je neprijatno iznenađena, ali da odluka suda ne može izbrisati zlodela četničkog pokreta.- Najodlučnije osuđujem svaki pokušaj istorijskog revizionizma. Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u EU, konačno treba odmaknuti od politizovanja istorije, već istoriju prepustiti istoričarima - kazala je Grabar Kitarović, a i hrvatska vlada oštro je osudila odluku o rehabilitaciji četničkog vođe.- Rehabilitacija ratnih zločinaca u suprotnosti je s vrednostima antifašizma, demokratije i saradnje na kojima se temelji moderna Evropa. Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić rekla da odluka suda ne menja njihov stav da je Draža ratni zločinac. Osuda je stigla i od bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića i bivše premijerke Jadranke Kosor.Ipak, Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže da ovaj slučaj neće bitnije uticati na pogoršanje odnosa dve države.- Slučaj rehabilitacije samo je još jedna tema koja će doprineti uzavreloj retorici hrvatskih zvaničnika - kaže ona.

FOTOMONTAŽA
FOTOMONTAŽA

Aleksandar KarađorđevićISPRAVLJENA NEPRAVDAKonačno je ispravljena jedna od najvećih nepravdi u novijoj srpskoj istoriji. To nije bila samo nepravda prema jednom rodoljubivom čoveku, to je bila nepravda prema našoj zemlji i našem narodu.

FOTOMONTAŽA
FOTOMONTAŽA

Patrijarh IrinejBEZ PODELA NA PARTIZANE I ČETNIKEŽeleo bih da epilog rehabilitacije bude ujedno i pomirenje srpskog naroda. Verujem da će tako i biti i da više neće biti tih ideoloških podela srpskog naroda na partizane i četnike.

FOTOMONTAŽA
FOTOMONTAŽA

Vojislav ŠešeljPROGLASITI DAN POMIRENJADan kada je doneta odluka o rehabilitaciji treba da bude proglašen danom sveopšteg pomirenja. Istoriju treba prepustiti istoričarima, a mi, potomci četnika i partizana, da gradimo zajedno budućnost.

FOTOMONTAŽA
FOTOMONTAŽA

Nebojša StefanovićNEZADOVOLJAN SAMNezadovoljan sam odlukom. To je moj lični stav, budući da sam potomak partizanskog borca.Ne mešam se u odluke pravosudnih organa, oni su imali više dokaza nego ja.

FOTOMONTAŽA
FOTOMONTAŽA

Ivica DačićSRAMNA ODLUKANa isti dan kada je Viši sud u Beogradu doneo sramnu odluku o rehabilitaciji, pre 70 godina, engleski vojnici u Italiji i Austriji zarobili gotovo 30.000 ustaša i četnika i predali ih jugoslovenskim partizanima. Ovo samo produbljuje podele. Nikakva odluka ne može izbrisati i poništiti istoriju.

FOTOMONTAŽA
FOTOMONTAŽA

Čedomir JovanovićDEZORIJENTACIJA DRUŠTVAOvo je ko zna koji po redu izraz dezorijentisanosti našeg društva, potvrda hroničnog gubitka odnosa prema prošlosti i još više dokaz potpunog gubitka ideje šta bi trebalo da kao društvo da budemo.

Bez preprekeŠKOLE I ULICE MOGU DA NOSE DRAŽINO IMESrbija je sada i zvanično dobila dva antifašistička bloka u Drugom svetskom ratu. To znači da više ne postoje prepreke da ulice, škole, sportski klubovi, kulturne i druge ustanove ponesu ime Dragoljuba Mihailovića.

SUBNORSO NA RANUSUBNOR Srbije oštro je kritikovao rehabilitaciju Mihailovića istakavši da to predstavlja sipanje soli na svežu ranu:- Izbrisan je istorijski neporeciv doprinos Srbije u slamanju fašizma i nenadmašna pobeda antihitlerovske koalicije, čiji su dostojan saborac bile jedinice narodne partizanske vojske.

Vuk Drašković, SPOREHABILITACIJA ČITAVE SRBIJEOvo nije samo rehabilitacija ratnog komandanta prve antinacističke gerile u Evropi nego je to i rehabilitacija njegove vojske i čitave Srbije. Skinuta je anatema sa Srbije da je bila na strani Hitlerovog Trećeg rajha.

Milomir Marić, novinarCRNA LEGENDAPoznati novinar Milomir Marić kaže da propaganda Dražu i dalje pokazuje u svetlu izdajnika, porede ga sa Antom Pavelićem.- Ta svest se nije promenila u Srbiji iako se došlo do značajnih novih otkrića. Teško je tu crnu legendu srušiti, jer se ona prenosi s kolena na koleno.

Joška Broz, unuk Josipa BrozaCILJ JE REHABILITACIJA HITLERAStrašno. Nemam reči koliko sam iznenađen ovakvim epilogom. To je samo politička igra koja je diktirana sa strane. Krajnji cilj će biti rehabilitacija Hitlera.

Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska pravaDOKAZANI RATNI ZLOČINACSud je samo osporio legitimitet i proceduralnu ispravnost suđenja Mihailoviću. On je dokazani ratni zločinac, o čemu postoje relevantni podaci. Istorijska nauka je to već utvrdila i oni ne mogu da ga rehabilituju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track