DRUGI DAN ZA REDOM: Radnici Trepče blokirali put Priština - Raška
Foto: FoNet Danilo Janković

Protestuju protiv predloga Zakona o Trepči

DRUGI DAN ZA REDOM: Radnici Trepče blokirali put Priština - Raška

Društvo -

LEPOSAVIĆ - Radnici Trepče blokirali su danas, drugi dan za redom, magistralni put Priština- Raška u mestu Rudare kod Zvečana i u Leposaviću, na severu Kosova. Radnici na ovaj način protestuju protiv predloga Zakona o Trepči i upozoravaju da bi ovim zakonom 80 odsto kombinata Trepča otišlo u ruke kosovske vlade čime bi, kako su istakli, bio ugrožen opstanak preko 3000 radnika i njihovih porodica.

Dragiša Milojković, radnik metalurgije olova u Trepči rekao je na protestu koji je trajao oko sat vremena da se Zakonom o Trepči uspostavlja pravno nasilje koje direktno utiče na njihov život i rad.

Sve to, upozorio je on, može imati za posledicu ugrožavanje opstanka srpskog naroda na Kosovu zbog čega je najavio da će radnici preduzeti sve mere kako bi zaštitili svoje interese.

Foto: FoNet Danilo Janković
Foto: FoNet Danilo Janković

"Nećemo dozvoliti da pokrajinski organi svojim odlukama onemoguće dalji proces proizvodnje i naše pravo na rad i egzistenciju. Zahtevamo od Vlade Srbije da nas podrži u tome. Očekujemo da međunarodna zajednica i pokrajinski organi obustave pravno nasilje u vidu donošenja posebnog Zakona o Trepči na ovaj način,"- rekao je on.

Inženjer u Trepči Dragoslav Milošević predložio je da se pitanje Trepče ali i drugih društvenih preduzeća hitno stavi na dnevni red pregovora u Briselu i da se u tim pregovorima nađe rešenje prihvatljivo za sve strane.Radnici su nosili zastave Srbije i Trepče i parole na kojima je, između ostalog, istaknuto "Zakon neće proći" i "Trepča radi, narod živi".

Ilustracija, Foto: FoNet Danilo Janković
Ilustracija, Foto: FoNet Danilo Janković

Na severu Kosova u Trepči radi oko 3.000 radnika. Radnici su najavili da će i sutra protestvovati.

Simić: Srpski poslanici protiv zakona o Trepči

Šef poslaničkog kluba Srpske liste u Skupštini Kosova, Slavko Simić rekao je sinoć da će srpski poslanici u kosovskom parlamentu glasati protiv predloženog nacrta zakona o Trepči.

Simić je u izjavi za agenciju Beta ocenio da se ovim zakonom na "politički perfidan i nelegalan način pokušava nacionalizacija Kombinata Trepča".

Foto: FoNet Danilo Janković
Foto: FoNet Danilo Janković

"Kada je u pitanju Trepča, želimo da se Priština vodi logikom konstruktivnost i odbacivanjem svake vrste tendencioznih jednostranih pokušaja promena i transformacija vlasničkih prava i organizacionih struktura", rekao je Simić.

On je ocenio da taj predlog zakona vidi isključivo kao politički problem.

"Zato ćemo preduzeti političke mere da uključimo međunarodnu zajednicu, da uključimo i Beograd i Prištinu i da na takav način podstaknemo objektivan i konstruktivan razgovor, jer svi kapaciteti Trepče i na severu i na jugu Kosova i Metohije su glavni ekonomski resursi za Srbe i za Albance", ocenio je u izjavi za Betu šef Srpske liste.

Po njegovoj oceni zato je "nerealno i sasvim surovo" jednim zakonom koji sadrži "ogromnu sistematsku grešku", dati "legitimitet Prištini da prisvaja imovinu koja već ima svoj pravni status".

Vlada Kosova danas je utvrdila predlog Zakona o Kombinatu Trepča i uputila ga Skupštini Kosova na razmatranje.

Foto: FoNet Danilo Jankovič
Foto: FoNet Danilo Jankovič

Predstavnici Srba, ministri u Vladi Kosova, Branimir Stojanovič, Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić glasali su protiv tog predloga zakona, uz obrazloženje da je to više politički nego ekonomski propis i jer srpskog učešća u njegovoj izradi skoro nije ni bilo.

Izvor blizak srpskim ministrima rekao je za Betu da je ovaj zakon o Trepči druga verzija i da u njegovoj izradi, koliko on zna, nije učestvovao niko od predstavnika Srba.

On je rekao da su, kako je obavešten, srpski ministri tekst tog zakona dobili pola sata pred današnju sednicu vlade.

Po njegovim rečima, u svim ranijim razgovorima suština je bila da se prvo sastavi studija izvodljivosti kao osnova za sagledavanje budućeg vlasničkog odnosa i organizacionog oblika Trepče.

On je rekao da stoga sa ekonomskog i pravnog aspekta, a ne spolitičkog, ne vidi nikakvo opravdanje da se na bilo koji način pristupa ovako složenom pitanju pre izrade studije izvodljivosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track