DRŽAVNI MULJATOR: Zaposlio 778 radnika bez konkursa!
Foto: Zorana Jevtić

Na aerodromu ne štede

DRŽAVNI MULJATOR: Zaposlio 778 radnika bez konkursa!

Društvo -

Direktor beogradske vazdušne luke Saša Vlaisavljević netransparentno duplirao broj zaposlenih, kojih je početkom 2015. bilo 500, a sada ih ima više od 1.200

Direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević tokom prošle godine zaposlio je 778 radnika bez javnog konkursa, objavio je antikorupcijski sajt Pištaljka.

Prošle godine broj zaposlenih bio je oko 500, a ove ih ima više od 1.200. Od novozaposlenih, 760 ljudi dobilo je ugovor na određeno vreme, a 18 na neodređeno, dok je iznos koji aerodrom izdvaja za zarade dvostruko povećan, sa 683.205.000 dinara na 1.342.598.000 dinara, što je više od 11 miliona evra, pokazuju finansijski izveštaji na koje se poziva sajt Pištaljka. U istoj razmeri povećani su i troškovi za poreze i doprinose poslodavca sa 127.721.000 dinara na 245.846.000 dinara.Predstavnici aerodroma su u odgovoru na pitanja Pištaljke potvrdili da tokom 2015. nisu raspisivani javni pozivi za zapošljavanje, dodajući da je Aerodrom društveno odgovorna kompanija koja „stalno unapređuje radno okruženje i kontinuirano radi na unapređenju standarda“. Tokom 2015. struktura zaposlenih drastično se promenila. Na kraju 2014. bilo je samo dvoje zaposlenih na određeno vreme i 1.002 privremeno angažovanih, da bi u toku prošle godine broj zaposlenih na određeno skočio na 762. Broj zaposlenih na neodređeno je stagnirao (nešto manji od 500).Vladina komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje od decembra 2014. do novembra 2015. usvojila je sedam zaključaka kojima je odobreno angažovanje novih radnika, mada prihodi Aerodroma nisu porasli dovoljno da bi opravdali povećanje troška za plate. Vladimir Goati, predsednik Transparentnost Srbija, kaže da je aerodrom prekršio zakon, što je, smatra on, nedopustivo. - Aerodrom je prijemom novih radnika bez konkursa prekršio zakon. Druga je stvar to što je zapošljavanje možda i bilo korisno, ali čak i u takvim slučajevima je nužno poštovati zakon, što ovde nije urađeno. Zakon može i da bude loš, ali mora da se poštuje - kaže Goati.

Malo im ovo što imajuAERODROM: TREBA NAM JOŠ RADNIKAAerodrom „Nikola Tesla“ saopštio je ovim povodom da je za sve novozaposlene dobio saglasnost i da im je potrebno „još najmanje 60 radnika u ovoj godini“.- Novi radnici su primljeni u najvećoj meri za obavljanje poslova bezbednosti, u zemaljskom opsluživanju, operativnim poslovima i tehničkom održavanju, u skladu sa zahtevom regulatornog tela, u cilju podizanja mera bezbednosti za potrebe uspostavljanja dugolinijskog saobraćaja - navodi se u odgovorima Aerodroma. Vlaisavljević do zaključenja broja nije odgovarao na naše pozive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track