DUALNO OBRAZOVANJE ZA POTREBE VOJSKE: Učenici će raditi na održavanju MiG-29 i novih helikoptera
Foto: Ministarstvo Odbrane

Za 5 profila Vazduhoplovne akademije

DUALNO OBRAZOVANJE ZA POTREBE VOJSKE: Učenici će raditi na održavanju MiG-29 i novih helikoptera

Društvo -

BEOGRAD - Ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisali su danas u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba Sporazum o saradnji dva ministarstva u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem za potrebe Vojske Srbije.

Sporazum omogućava da se učenici pet obrazovnih profila u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu od naredne školske godine obrazuju po modelu dualnog obrazovanja, koji će u budućnosti raditi na održavanju aviona MiG - 29 i novih helikoptera.

Reč je o pet zanimanja –„avio-tehničari za vazduhoplovni motor“, „avio-tehničar za elektro-opremu“ i „avio-tehničar za elektronsku opremu“, u domenu održavanja vojnih vazduhoplova, kao i „mehatroničar za radarske sisteme“ i „mehatroničar za raketne sisteme“, za potrebe protivvazduhoplovne odbrane.Ovim dokumentom se, takođe, daje podrška unapređenju namenske industrije uvođenjem dva nova obrazovna profila - "tehničar naoružanja" i "tehničar za municiju i raketne sisteme", koje će podržati i fabrike namenske industrije prijemom učenika na rad u novoj školskoj godini.

Ministar Đorđević je, tom prilikom, istakao značaj obrazovanja i kulture za svako društvo, dodajući da Ministarstvo odbrane jeste i želi da bude neko ko predvodi i želi da ide korak ispred vremena.- Želimo da naš Univerzitet odbrane, u okviru koga su Vojna akademija i Medicinski fakultet VMA, budu prvi, ali i da naša Srednja stručna vojna škola i Vojna gimnazija, takođe, budu ustanove koje će biti za primer svim drugim ustanovama kako treba da rade i kako da edukuju mladi kadar – naglasio je ministar odbrane i zahvalio je ministru Šarčeviću na podršci koju je dao i svemu onome što radi za Ministarstvo odbrane, ali i Vladi Republike Srbije koja je prepoznala značaj dualnog obrazovanja koje će, svakako, unaprediti rad Ministarstva odbrane.

Prema rečima ministra Đorđevića, dualno obrazovanje će unaprediti kadar koji dolazi i koji će u narednom periodu završiti školovanje, izražavajući sigurnost da će ti mladi ljudi biti mnogo obučeniji i sposobniji da rade svoje poslove, kako u Ministarstvu odbrane, tako i u našoj namenskoj industriji.- To je prilika da učenjem kroz rad, učenici razvijaju svoje stručne kompetencije, a otvara mogućnost zapošljavanja u kompanijama namenske industrije odmah nakon školovanja, istakao je Đorđević.

Ukazujući na značaj dualnog obrazovanja, ministar Šarčević istakao da to ministarstvo mora biti partner značajnim procesima koji se odvijaju u našoj zemlji, među kojima je, svakako, razvoj namenske industrije i opremanje vojnog vazduhoplovstva i PVO.

- Danas smo potpisali protokol o dugoročnoj saradnji, a, ustvari, povod je bio pet dualnih profila, u domenu vojnog vazduhoplovstva, za razne namene - naglasio je ministar Šarčević dodajući da je cilj da naša Vojska bude spremna i da u tu svrhu treba prilagoditi i obrazovne procese. On je, takođe, ukazao i na značaj ovakvog vida obrazovanja i za civilno vazduhoplovstvo.Sporazum je rezultat uspešne saradnje dva ministarstva i Vazduhoplovne akademije u kreiranju obrazovnih profila za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije. Obrazovni programi u skladu su sa najvišim evropskim standardima.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track