EKOLOGIJA KAO NAČIN ŽIVOTA: Kurir Magazin nagrađen za zaštitu životne sredine
Foto: Kurir

priznanje za tekst Orintolozi pobedili lovce

EKOLOGIJA KAO NAČIN ŽIVOTA: Kurir Magazin nagrađen za zaštitu životne sredine

Društvo -
Drago mi je što je REC prepoznao ovu temu kao vrlo značajnu i što je i samo Udruženje "Zvuk ptica" neposredno po objavljivanju teksta u Kurir Magazinu uspelo u svojoj nameri da država makar na godinu dana zabrani lov na prepelice, rekal je urednica rubrike društvo Katarina Martić

BEOGRAD - Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu REC dodelio je juče priznanje za profesionalno novinarstvo u oblasti zaštite životne sredine urednici rubrike društvo Kurira Katarini Martić za tekst "Orintolozi su pobedili lovce" objavljen u Kurir Magazinu.

- Drago mi je što je REC prepoznao ovu temu kao vrlo značajnu i što je i samo Udruženje "Zvuk ptica" neposredno po objavljivanju teksta u Kurir Magazinu uspelo u svojoj nameri da država makar na godinu dana zabrani lov na prepelice. Nadam se da će u narednom periodu svima uspeti da dokažu i pokažu koloko je posmatranje ptica divan hobi i da država na ovaj način može da zaradi isto, ako ne i više nego kao što zarađuje izdavanjem dozvola za lov - rekla je Katarina na dodeli nagrade.

Kurir Magazin je, prema njenim rečima, prepoznao ovu temu kao izuzetno značajnu iz više aspekata među kojima je zaštita ptica i očuvanja njihovih staništa, borba protiv lova, razvoj turizma i veruje da će se i ubudće, između ostalih, baviti ovom i sličnim temama koje se odnose na zaštitu životinja i životne sredine.

Stručni žiri činili su: profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Jeftović, profesor fakulteta za Kulturu i medije univerziteta Singidunum, dok je na čelu žirija bio profesor Fakulteta političkih nauka ubeogradu Miroljub Radojković koji se zahvalio se nagrađenima za njihov "nemerljiv" doprinos u očuvanju životne sredine.

- Ekologija treba da postane vrsta životnog stila i životno opredeljenje. Moramo da izrazimo poseban senzibilitet prema životnoj sredini, a vaše izveštavanje i trud doprineli su boljoj komunikaciji i vidljivosti ovog problema za široke narodne mase - rekao je Radojković i dodao da su priznanja dodeljena u tri kategorije: profesionalno novinarstvo, građansko novinarstvo, ali i za dugoročan doprinos u medijima na temi očuvanja i promocije ekologije.

Posle dodele nagrada, održan je i trening za medije koji REC organizuje u sklopu SENSE programa podrške organizacijama civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji koji je održan zahvaljujući podršci Švedske agencije za međunarodnji razvoj i saradnju SIDA.

Na ovom treningu se govorilo o najaktuelnijim temama vezanim za zaštitu životne sredine - klimatskim promenama i konferenciji COP 21, kao i o zasedanju generalne skupštine UN na kojoj će se raspravljati o 17 ciljeva održivog razvoja posle 2015. godine.

Na konferencije SENSE programa predstavljeni su rezultati trogodišnjeg programa podrške civilnom društvu u Srbiji.

- Veoma smo zadovoljni rezulatatima koji smo ostvarili, finansijski smo pomogli 62 nevladine organizacije koje se bave problemom očuvanje životne sredine. Podrška nevladinim organizacija civilnog društva u ovoj oblasti je veoma važna i za proces pridruživanja Evropskoj Uniji – rekao je direktor REC Jovan Pavlović.

Činjenice

- Tokom realizacije SENSE programa, REC je finansijski podržao realizaciju 18 projekata organizacija civilnog društva, odnosno 46 organizacija iz cele Srbije.

- Ukupan fond od 960 000 evra bio je namenjen direktnoj podršci organizacijama za implementaciju projekata.

- Sve organizacije dobitnice SENSE grantova bile su korisnice REC-ovih programa obuke u različitim oblastima i bile u prilici da svoja znanja dodatno unaprede kroz studijska putovanja u zemlje EU

- U konsultativni proces bilo je uključeno preko sto organizacija iz cele Srbije

- Medijska komponeneta projekta podrazumevala je podršku i jačanje kapaciteta medija koji prate oblast zaštite životne sredine kroz organizaciju programa obuka, seminara i realizaciju godišnjih nagrada za najuspešnije novinare i medije.

Srbija ima šta da ponudi EU

Kurir Magazin mesečni časopis ma engleskom jeziku koji se objavljuje pod okriljem Adria Media Grupe i da se bavi aktuelnim društveno- političkim-kulturnim i svim drugim temama koje su od značaja za Srbiju. Pored toga, kroz teme kojima se bavi, trudi se da strancima predstavi Srbiju kao zemlju koja tezi integraciji u Evropsku uniju i koja EU i te kako ima sta da ponudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track