EKSKLUZIVNO Bivši saradnik tužilaštva u Hagu: Karadžić je osuđen nepravedno!

Džejms Luko tvrdi

EKSKLUZIVNO Bivši saradnik tužilaštva u Hagu: Karadžić je osuđen nepravedno!

Crna Hronika -
Pošto su ključni igrači Milošević, Tuđman i Izetbegović mrtvi, pokušaj da se pravedno sudi za zločine je nemoguć. Hag je cedio iz onog što im je ostalo - iz Karadžića, kaže Džejms Luko

BEOGRAD - Presuda Radovanu Karadžiću je sporna, tvrdi ekskluzivno za Kurir Džejms Luko, bivši saradnik Haškog tribunala i Ujedinjenih nacija.

- Ovakva presuda dokazuje da ako je bilo ikakvog dila između Karadžića i Holbruka - što sam mogao da zaključim tokom svog boravka u Banjaluci u avgustu 1997. godine, mada to ne dokazuje da je takav dogovor napravljen - to očigledno nije pomoglo Karadžiću.

Što se tiče presude, kao neko ko je radio za tužilaštvo Haškog tribunala mogu da kažem da je bilo mnogo političkih pritisaka sa Zapada da se dođe do presuda u velikim slučajevima - iz mnogo razloga - kaže za Kurir Luko.

Prema njegovim rečima, presudu Karadžiću treba posmatrati u kontekstu osporavanja rada Haškog tribunala.Tribunal u krizi- Do presude generalu Radoslavu Krstiću za genocid 2001. godine Hag je postajao sve beznačajniji, a donacije su se smanjivale. Budžet Tribunala je bio pod pritiskom. Ali posle prve presude za genocid budžet je munjevito porastao i prestale su priče o potrebi za brzim zatvaranjem Tribunala i prebacivanju slučajeva na nacionalne sudove - što su mnogi zagovarali u to vreme. Svakoj organizaciji je potrebna neka „velika pobeda“ da bi nastavila da postoji i da prima novac. Istrage u Tribunalu - dodaje Luko - vodile su se tako što je većina istraživača bila u Hagu umesto na terenu, gde su se zločini navodno dogodili, i to je znatno usporilo istrage, ispitivanje svedoka i skupljanje dokaza. Istraživači bi otišli i vratili se posle samo nekoliko dana nazad u Hag svojim porodicama i u svoje kancelarije, i prolazili su meseci pre nego što bi se ponovo vratili konkretnom slučaju.Krivi samo Srbi- Možete li da zamislite da se zločin u Nišu istražuje u Novom Sadu - pita Luko i dodaje: - Sad kad su ključni igrači Milošević, Tuđman i Izetbegović mrtvi, pokušaj da se pravedno sudi za ratne zločine je nemoguć. Hag je sada morao da cedi iz onoga što im je ostalo - i eto vam Karadžića! Kao poslednja krupna riba, Karadžić je možda bio prilika za neke da kanališu svoje frustracije kao što su bes, osveta, čak i pravda na preostaloj krupnoj ribi - na Karadžiću.Zamislite kako će to biti predstavljeno u istorijskim udžbenicima budućih generacija: jedini veliki igrač koji je osuđen je Karadžić, Srbin, i to će još više iskriviti istoriju, budući da nije bilo optužnica protiv Tuđmana i Izetbegovića. Započinjanje rata sada će još više izgledati kao jednostran čin, a ne kao da su ga uzrokovale sve tri strane, što je činjenica - upozorava Luko.Revidiranje istorije- Podsetiću vas na operacije „Bljesak“ i „Oluja“, ja sam tada tamo radio kao specijalni izveštač UN za ljudska prava, Mazovjecki kao istraživač na terenu. Sada pogledajte rezultate te dve ofanzive: pre rata u Hrvatskoj je bilo oko 12 odsto Srba, odnosno 580.000, a nekoliko godina posle rata Srba je ostalo svega 4,4 procenta, to jest 190.000. Da li će neko za to odgovarati ili je samo u pitanju to što ste se istorijski zadesili na pogrešnoj strani, pa će to što ste gubitnik umesto pobednik negirati svaku optužbu da je genocid počinila druga strana. Te dve vojne akcije rezultirale su umivenim etničkim čišćenjem u ogromnim razmerama, zar ne? Da zaključim, Karadžić je trebalo da preuzme odgovornost za ono za šta je znao da se dešava, kao i za to što nije ništa uradio da spreči zločine protiv humanosti. Tužno je samo što rad Haškog tribunala nije doprineo pomirenju niti zaceljivanju rana - kaže Luko.

Tajni dilovi Luko otkriva zašto Karadžić nije uhvaćen sve do 2008. godine PLAVŠIĆEVA HTELA DA HAPSI RADOVANA KARADŽIĆA, ZAPAD GA STALNO ŠTITIO!Plavšićeva i policija koju je kontrolisala podržavali su ideju da Karadžića uhapse međunarodne snage kako bi se pritisak na Pale smanjio - kaže Džejms Luko i dodaje:- Početkom avgusta 1997. na sastanku s policajcem iz Banjaluke saznao sam da će kroz taj grad, u malom konvoju, proći Karadžić. Precizirao je i marke vozila i registracije i rekao mi u kom će tačno vozilu biti Karadžić. Bilo je očigledno da oni žele da ga mi uhapsimo. U komandnoj sobi u sedištu britanske vojske posmatrali smo snimke koje nam je slao špijunski avion avaks. Vozila su se pojavila, a avaks ih je pratio. General Angus Remzi je otišao da obavesti London, ali se posle nekoliko minuta vratio i izgledao je frustrirano. Rekao nam je da nije na nama da hapsimo Karadžića, već da to treba da uradi policija RS. Bilo je očigledno da je britanski komandant dobio naredbu iz Londona da ne hapsi Karadžića. Bilo je jasno da je sklopljen dogovor s Karadžićem i da su taj dogovor podržavale zemlje članice Kontakt grupe. Sredinom 1998. predao sam zabeleške s preciznim detaljima Haškom tribunalu. Niko me nije zvao radi dodatnih informacija i od tada nikad više nisam video taj izveštaj.

DANAS U KURIRU POKLON: VELIKI POSTER ANGRY BIRDS

U današnjem izdanju dnevnih novina Kurir dobijate veliki poster sa likom najpopularnijih ptica na svetu

Planetarno popularnu igricu Angry Birds obožavaju deca širom sveta, a današnji Kurir vam poklanja veliki poster sa njihovim likom.

Obradujte svoje mališane, poklonite im poster njihovih omiljenih junaka.

Ma gde to ima, samo u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track