EKSKLUZIVNO DOLAZI NAM NAJPOZNATIJI HIRURG NA SVETU 6 meseci pomagaće lekarima u Srbiji!
Foto: Zorana Jevtić

Doktor Nadi Hakim iz Velike Britanije

EKSKLUZIVNO DOLAZI NAM NAJPOZNATIJI HIRURG NA SVETU 6 meseci pomagaće lekarima u Srbiji!

Društvo -

Doktor Nadi Hakim iz Velike Britanije, jedan od najpoznatijih hirurga u svetu, koji je dosad izvršio preko 2.000 transplantacija bubrega, uskoro će doći u našu zemlju kako bi kolegama iz Srbije pomogao svojim iskustvom.

Dr Hakim, koji je bio i lekar britanske kraljevske porodice i koji je 1995. godine prvi u Londonu izveo transplantaciju pankreasa, narednih šest meseci radiće u Srbiji.Lečenje gojaznostiOn je na poziv porodice Karađorđević prisustvovao Konferenciji lekara srpske dijaspore.- Transplantacija pankreasa u svetu se koristi za lečenje dijabetesa. Međutim, u Srbiji se to još uvek ne primenjuje u meri u kojoj bi trebalo. Nadam se da ću srpskim hirurzima pomoći da započnu sa ovakvim vidom operacija, koje su vrlo važne za veliki broj pacijenata - navodi dr Hakim, koji je tokom svoje karijere izveo preko 2.000 transplantacija bubrega, 345 transplantacija pankreasa, a veoma je poznat i u hirurškom lečenju ekstremne gojaznosti.Vozi „teslu“Dr Hakim se u Britaniji smatra pionirom revolucionarne tehnike u transplantaciji bubrega, koja omogućava znatno kraće vreme trajanja operacije i brži oporavak.- Čuo sam da je jedan centar u Srbiji u kojem se vrši transplantacija organa prošle godine morao da bude na neko vreme zatvoren zbog pojave infekcije. Problem s higijenom prvo bi trebalo rešiti. To ne zahteva neko posebno izdvajanje finansijskih sredstava, a vrlo je važno za sve. Posetio sam i neke privatne klinike, koje se mogu porediti sa onima u Evropi. Srbija bi trebalo da radi na tome da se standardi i tehnologija koji se primenjuju u privatnim klinikama primene i u državnim ustanovama - zaključuje ovaj doktor, koji u Londonu vozi automobil na struju „tesla“. Ima još dve strasti - učenje jezika i pravljenje statua.

Izvajao i britanskog premijeraKAMERON PRODAT ZA 90.000 FUNTIDr Hakim uradio je mnoge statue istorijskih ličnosti, međutim, zanimljivo je da je jedno njegovo delo dostiglo cenu od - 90.000 funti! Reč je o bisti britanskog premijera Dejvida Kamerona, koju je na večeri na kojoj su se skupljali prilozi za Kameronovu partiju kupio ruski oligarh Aleksandar Tamerko.- Kameron je bio oduševljen statuom. Rekao je: „Savršeno ste pogodili nos“ - priseća se Hakim. Uradio je i repliku Mikelanđelovog „Davida“, statuu kraljice Elizabete. Najavio je da će da napravi bistu prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića koja će stajati u Kraljevskom dvoru u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track