EPIDEMIJA GRIPA NE JENJAVA: Povećan broj obolelih, najugroženija DECA
Foto: AP/Ilustracija

Batut

EPIDEMIJA GRIPA NE JENJAVA: Povećan broj obolelih, najugroženija DECA

Društvo -

U prvoj nedelji januara oboljenja slična gripu registrovana su kod 26.275 ljudi u Srbiji, što je više nego u istom periodu prošle godine, a registrovan je i visok intenzitet virusa gripa, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Od početka sezone gripa u Vojvodini je prijavljeno pet smrtnih slučajeva, koji se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od gripa, navedeno je na sajtu Batuta.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Umrli su bili hronični bolesnici, a prethodno nisu vakcinisani protiv gripa, dok je kod jednog umrlog nepoznato da li je primio vakcinu.

BROJ OBOLELIH NE JENJAVA, ALI NI TU NIJE KRAJ: Evo kada nas očekuje JOŠ GORI TALAS GRIPA

Inače, u ovom trenutku prisutna su dva tipa virusa influence: A(H3) i tip B, a do sada potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Beograda, Južnobačkog, Raškog, Jablaničkog, Pčinjskog, Mačvanskog, Srednjebanatskog, Severnobačkog, Severnobanatskog.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Takođe, virus je potvrđen u Južnobanatskom, Braničevskom, Podunavskom, Sremskom okrugu, Pomoravskom, Kolubarskom, Zlatiborskom, Zaječarskom, Pirotskom, Šumadijskom i Nišavskom okrugu.

SAVETI NADE MACURE ĆE VAS SPASTI OD GRIPA: Evo šta jede SVAKI DAN i pije svako JUTRO da otera viruse

U prvoj nedelji januara registvovano je više slucajeva akutnih respiratornih infekcija, a najviše obolelih je među decom do četiri godine.

BONUS VIDEO:

Grip ili prehlada? Ključne razlike posle kojih nećete imati dilemu šta ste zakačili

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track