EU NAM DAJE NOVAC ZA IZBEGLICE: Delimo sa Makedonijom 17 miliona evra
Foto: AP 20 Sept 2015

Evropska pomoć

EU NAM DAJE NOVAC ZA IZBEGLICE: Delimo sa Makedonijom 17 miliona evra

Društvo -
Posle dogovora o preraspodeli migranata EU će dati pare da pojačaju spoljne granice

BRISEL - Evropska unija je spremna da Turskoj odobri milijardu evra, a Srbiji i Makedoniji 17 miliona evra za rešavanje krize s migrantima, saopštila je danas u Briselu Evropska komisija i najavila "pojačanu diplomatsku ofanzivu" da se kriza rešava i s trećim zemljama, uključujući konferenciju s državama Zapadnog Balkana u oktobru.

Cilj te konferencije je da se "sagledaju zajednički zadaci radi otklanjanja sadašnjih pritisaka i povrati stabilnost u upravljanju migrantskog puta preko Zapadnog Balkana".

Evropska komisija je neposredno pred zasedanje vođa EU predočila da su, posle dogovora o preraspodeli 160.000 izbeglica u zemlje Unije, sad ključne operativne mere da se pojačanim sredstvima obezbede spoljne granice EU i tamo postave popisne ulazne tačke na kojima će biti utvrđeno ko su izbeglice iz ratova i progona, a ko migranti iz materijalnih razloga kojima ne može biti odobren azil.

Na snagu će biti stavljen Mehanizam za civilnu zaštitu za zbrinjavanje tražilaca azila, EU snage za brze intervencije će nadzirati spoljne granice i sprečavati masovni ilegalni ulazak migranata.

Humanitarna pomoć EU za pomoć izbeglicama će biti za 300 miliona evra povećana iduće godine, a direktna pomoć od milijardu evra je predviđena i raseljenima i izbeglicama u samoj Siriji i nekim okolnim zemljama.

Takođe je odlučeno da se ustanovi hitan početni garantni fond od milijardu i 800 miliona evra za podršku ekonomskom i socijalnom oporavku afričkih zemalja iz kojih masovno dolaze migranti. O svim ovim predlozima i merama treba danas da se izjasne i vođe EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track