EVO KAKO ŽIVI BIVŠI ČLAN AL KAIDE U SRBIJI: Ćeliju zloglasnog Gvantanama zamenio je garsonjerom
Foto: Pritnscreen

Neverovatna priča

EVO KAKO ŽIVI BIVŠI ČLAN AL KAIDE U SRBIJI: Ćeliju zloglasnog Gvantanama zamenio je garsonjerom

Društvo -

Mansur Ahmad Saad al Dafi proveo je više od 14 godina u zloglasnom američkom zatvoru Gvantanamo, pod sumnjom da je pripadnik Al Kaide, a onda je prošle godine pušten i prebačen u Srbiju.

U međuvremenu o njemu i ostalim bivšim pritvorenicama iz Gvantanama u SAD je snimiljen dokumentarni film "Out od Gitmo". Sudeći po nekoliko kadrova dokumentarca o bivšim zarvorenicima Gvantanama, Al Dafi danas živi skromno u Srbiji. Smešten je u garsonjeri, gde je ga je obišao i autor dokumentarca.

Ovaj dokumentarni film još nije prikazan u celosti, a zasad je objavljen samo trejler.

Mansur Ahmad Saad Al Dafi je uhvaćen krajem 2001.godine tokom rata u Avganistanu i predat vojsci SAD koja ih je držala u pritvoru bez suđenja više od 14 godina.

Prema pisanju američkih medija, Al Dafi je nekada "verovatno bio niži borac povezan sa Al Kaidom", ali je promenio način razmišljanja u zatvoru, naučio engleski i završio kurseve potrebne da dobije diplomu srednje škole. Od 2012, uglavnom se pridržavao pravila pritvora.

Zajedno s ovim Jemencom u Srbiju je prebačen Tadžikistanaca Muhamadi Davlatov, koji je takođe uhvaćen u tokom rat u Avganistanu, nakon čega je bio u Gvantanamu.

(Priredio: M. M.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
VESTI KURIR TV 21.02.2017.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja