EVO KO SU ROBIJAŠI KOJE SU SAD IZRUČILE SRBIJI Stigli iz Gvantanama da uče informatiku i lingvistiku
Foto: Profimedia

(Ne)poželjni gosti

EVO KO SU ROBIJAŠI KOJE SU SAD IZRUČILE SRBIJI Stigli iz Gvantanama da uče informatiku i lingvistiku

Društvo -

Više od 14 godina robovanja u Gvantanamu, bez podizanja optužnice, za Mansura al Dajfija iz Jemena i Tadžikistanca Umara Abdulajeva završeno je u subotu u zoru kada su, kako je objavljeno u SAD, prebačeni iz američke tamnice na Kubi u Srbiju.

Tadžikistanac Umar Abdulajev (37), koga Pentagon vodi pod imenom Muhamed Davlatov, dobio je "odstupnu listu" još od Buša, a potvrdu za to i od Obame, ali je on uporno odbijao da se vrati u domovinu. Tvrdio je da ga je toliko strah od povratka, da će radije da provede ostatak života u zatvoru na jugoistoku Kube. Sada je poslednji od svojih zemljaka koji je napustio Gvantanamo.

"Oduševljen sam zbog njega. Dugo je potrajalo, ali ovo je ogromna pobeda, njegov odlazak iz Gvantanama, a da se pritom ne vraća u Tadžikistan", govorio je američkim medijima čikaški advokat Metju. Dž. Ohara, koji je pre sedam godina rekao da se Abdulajev (Davlatov) plaši povratka u zemlju.

Ohara kaže da Tadžikistanac želi karijeru lingviste ili prevodioca, kako bi mogao da iskoristi arapski i engleski koje je naučio pre nego što je pobegao iz domovine 2001. godine. On ne govori srpski, ali njegov advokat tvrdi da je "kao sunđer" kada su u pitanju jezici. Advokat tvrdi da je njegov štićenik "bezopasan, šarmantan i prijateljski raspoložen", te da mu je jedina želja da nastavi život, posle svih ovih godina. Za Srbiju veruje da je to dobra zemlja za njega i srećan je što je tu prebačen. Želja mu je, kaže advokat, i da se oženi i dobije decu.

Drugi zatvorenik, Mansur al Dajfi, iz Jemena, star oko 35 godina, spreman je za "otpust" u oktobru, ali nije imao gde da ode. Bio je jedan od takozvanih večnih zatvorenika kojima je bilo namenjen, pokazalo se utopijski, program za život u Jemenu posle decenije provedene u američkom zatvoru. On je drugi Jemenac koji je napustio zatvor od tada.

Dajfi želi diplomu informatičara, kaže njegov njujorški advokat Bet Džejkob. Ona kaže da je Dajfi sada usresređen na obrazovanje, dodajući da je u zatvor došao "vrlo mlad, vrlo uplašen". Prema navodima Pentagona, na koji se pozivaju mediji u SAD, Dajfi je rekao da je postao ljubitelj američke popularne kulture, posebno Tejlor Svift i TV serije "Bostonski advokati" i "Kućica u preriji". Engleski je, kaže tečno progovorio u zatvoru, čitajući roman "Put oko sveta za 80 dana" Žila Verna. Advokat ističe da mu je obećana podrška za obrazovanje, "na šta on računa".

Podsetimo, broj zatočenika osumnjičenih za terorizam, u Gvantanamu, kontroverznom američkom zatvoru koji je predsednik SAD Barak Obama obećao da će zatvoriti, sada sveden na 76. Prema rečima Lija Voloskog, specijalističkog izaslanika Stejt departmenta za zatvaranje Gvantanama, ovo je prvi put da se neki zatvorenici prebacuju u Srbiju. Američki državni sekretar Džon Keri u svom saopštenju naveo je:

"Ovaj značajni humanitarni gest u skladu je sa liderstvom Srbije na globalnom planu. SAD su zahvalne Srbiji što je ponudila humanitarno naseljavanje dvema osobama koje su nekad bile u američkom zatvoru u zalivu Gvantanamo, u pritvorskoj jedinici."

Zahvalnost predsednika Obame zbog ovoga, juče je premijeru Aleksandru Vučiću prenela pomoćnik američkog državnog sekretara, Viktorija Nuland. Vučić je kazao da je zatvorenike iz Gvantanama preuzela i Nemačka, kao i zemlje iz regiona, da je normalno da to učini i Srbija i da to dobro govori o našoj zemlji.Stejt department je juče zvanično objavio transfer dvojice pritvorenika, a u Kerijevom saopštenju se kaže i da se Srbija pridružuje drugim zemljama, njih 30, koje su od 2009. pružile mogućnost naseljavanja za više od 100 zatvorenika. Pentagon je saopštio da su dvojica pritvorenika prošli intenzivno bezbedonosno razmatranje, kao i da su SAD kordinirale sa Vladom Srbije kako bi transfer bio u skladu sa bezbedonosnim merama i humanim tretmanom zatvorenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track