FIJASKO: Bolonja pukla u Srbiji, studiranje po starom!
Foto: Think

Posle decenije otkrili da ne valja

FIJASKO: Bolonja pukla u Srbiji, studiranje po starom!

Društvo -
Arhitektonski, Medicinski i Građevinski fakultet u Beogradu prešli na integrisano studiranje, što znači da su osnovne i master studije spojene

BEOGRAD - Studiranje po bolonjskom sistemu, najavljivano kao velika reforma obrazovanja, u Srbiji deset godina kasnije doživljava fijasko!Većina fakulteta odlučila je da se vrati na stari sistem studiranja 4+1 (četiri godine osnovnih studija i jedna godina za master), umesto 3+2 (tri godine osnovnih studija i dve za master).Diplomirani master- Doneta je takva odluka zbog toga što niko neće da zaposli svršenog studenta sa tri godine osnovnih studija - objašnjava Endre Pap, direktor Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.Tako su Arhitektonski, Medicinski i i Građevinski fakultet u Beogradu s bolonjskog sistema prešli na integrisane studije, što u praksi znači da su osnovne i master studije spojene, a studenti ovih fakulteta će po završetku studiranja imati zvanje diplomiranog mastera.Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kaže da je bolonjski sistem besmislen i pita se zašto ga, ako je tako dobar, nisu implementirali Oksford ili Kembridž.- Sa Zapada su nas uterali u Bolonjsku deklaraciju i doneli nam škole u kojima treba da školujemo upravnike samoposluga i pumpi! Ostajemo bez kapitalnog znanja, sutra neće imati ko da nam operiše srce! Školstvo je bazična društvena stvar, a nama to propada i trenutno vlada zaglupljivanje nacije - kaže profesor Zec.Preobimni udžbeniciMilan Petković, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije, kaže da je bolonjski sistem samo kozmetička forma.- Bodovi se formiraju kako se nekom ćefne, gleda se da se zadovolje apetiti profesora ne radi se u kontinuitetu... - objašnjava Petković.

ReagovanjaProfesor Vesna rakić Vodinelić, nekadašnji dekan Pravnog fakulteta UnionPoenta Bolonjske deklaracije bila je vratiti studente na fakultete i omogućiti im tranzit sa domaćih na inostrane fakultete i obrnuto. Međutim, svoj posao nisu valjano uradili ni Komisija za akreditaciju, a ni Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Napravljeni su mnogi kompromisi i od čitavog obračunavanja bodovanja i predispitnih obaveza ostalo je jedino da studenti dođu na vežbe i prebace ispite iz jedne godine u drugu.Prof. Miodrag Mateljević, dekan Matematičkog fakulteta u BeograduBolonjska deklaracija je kao reka koja talasa levo-desno dok ne nađe svoj tok. Tako i mi. Slažem se sa studentima da su udžbenici preopširni, nastavni kadar staromodan, studentske grupe preobimne, bodovanje je kvazibodovanje, studenti su često preopterećeni, a dubina njihovog znanja je smanjena.Prof. Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u BeograduBolonjski proces se menja i u jednom momentu će u potpunosti postati prošlost. Ali sam proces daje veliku autonomiju državama da ga implementiraju kako žele. Čak i da smo ostavili stari način studiranja i stare predmete, a izdavali diplome po novome, promenili nazive nivoima studija, mogli bismo da kažemo da smo uveli bolonjski sistem na fakultete.Šta bolonjski sistem podrazumeva- Uvođenje Evropskog sistema prenosa bodova (ESPB)- Sve se boduje: prisustvo, seminarski radovi, kolokvijumi, ispiti, vannastavne aktivnosti, pa čak i loša prolaznost na ispitu za profesora- Usvajanje nove strukture studija sastavljene od tri ciklusa - akademske studije (prvi stepen), master studije (drugi stepen), specijalističke akademske studije (drugi stepen) i doktorske akademske studije (treći stepen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track