FILIP DAVID: Evo zašto sam morao da se ogradim od prisustva Tomislava Nikolića
Foto: Beta

Protest na dodeli nagrada

FILIP DAVID: Evo zašto sam morao da se ogradim od prisustva Tomislava Nikolića

Društvo -
BEOGRAD - Književnik Filip David koji se danas na dodeli nagrade za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka u Srbiji ogradio od prisustva predsednika Tomislava Nikolića na svečanosti, izjavio je da je njegov postupak poptuno normalna stvar.

"To jedna normalna i obična stvar... To je jedan gest koji sam morao da učinim i ne vidim u tome ništa posebno", rekao je David u telefonskoj izjavi za Al Džaziru.

David je rekao da se trudi i pokušava da bude dosledan onome što radi i piše.

"Ostajem pri onome što sam rekao na svečanosti, jer je politika zagadila sve oblasti našeg života. Politika je kriva za taj provincijalizam, prostakluk, primitivizam koji su zavladali našim društvenim životom i čitava je nacija potonula u rijalitije i tabloide. Tu se vode i političke bitke, a to je sve zapravo kulturu ne samo gurnulo na marginu, nego kultura praktično više i ne postoji", rekao je David.

On je dodao da je to njegov stav i da to nije rekao na svečanosti ali da se to podrazumeva.

"I to je bila ta ograda od političkog delovanja Tomislava Nikolića od početka '90-ih do dana današnjeg", rekao je David.

Prema njegovim rečima, reč je o izuzetnoj prilici u kojoj se našao u istom društvu s Nikolićem, pa je "morao da se ogradi od njega i njegovog prisustva toj manifestaciji".

"Nisam želeo da napustim manifestaciju, jer zašto bih to učinio? Nagradu su mi dali čitaoci. To je nagrada koju dodeljuju sve biblioteke Srbije na osnovu čitanosti i bio sam dužan prema svojim čitaocima tu da ostanem, ali da se ogradim od prisustva političara Tomislava Nikolića", zaključio je David.

Tomislav Nikolić je, reagujući na današnji protest izjavio da za to nije potrebno ni vaspitanje, ni hrabrost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja