(FOTO) PALMA SA STUDENTIMA U BEČU: Evropo, daj nam više para za izbeglice!
Foto: Facebook

Lider JS Dragan Marković poručio

(FOTO) PALMA SA STUDENTIMA U BEČU: Evropo, daj nam više para za izbeglice!

Društvo -
BEČ - Lider JS i predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma,koji je danas završio trodnevnu uspešnu posetu Beču, gde je poveo više od 700 studenata, desetak privrednika i političara, poručio je domaćinima u austrijskom parlamentu da pritisnu malo EU i obezbede više para za Srbiju u rešavanju problema izbeglica.

"Zahvalio sam se šefu poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Andreasu Sideru na podšci koju nam pružaju na putu ka EU, ali isto tako sam ih zamolio da Unija da malo više para Srbiji kako bi mogla da pomogne azilantima koji prolaze kroz Srbiju. Veoma malo para je Srbija dobila, nasi budžeti su mali. Podsetio sam ih i da je preko 200.000 Srba proterano sa KiM", rekao je Palma posle sastanka srpske delegacije sa poslaničkom grupom prijateljstva Srbije i Austrije.

Inače, osim Sidera, sastanku su prisustvovali predstavnici 4 od 6 poslaničkih grupa austrijskog patlamenta. Palma je poručio Sideru i da Austrija malo pritisne kosovske Albance.

"Zamolio bih vas da izvršite pritisak da poštuju Briselski sporazum jer su dobili odluku Ustavnog suda da stopiraju formiranje ZSO. Srbija je ispoštovala sve obaveze.Takođe,premijer Vučić je otišao u Srebrenicu, poklonio se žrtvama i donirao 5 miliona evra iz budžeta kao pomoć Srebrenici", rekao je Marković.

Lider JS je kazao i da je poseta Austriji bila veoma uspešna, te da je od tamošnjih parlamentaraca dobio obećanje da će i dalje podržavati Srbiju na evropskom putu i učiniti sve ono što je za nas veoma važno, a to je poboljšanje ekonomske saradnje.

"Preko 400 austrijskih preduzeća radi u Srbiji, što je znak da je naša zemlja za njih veoma ozbiljna jer postoji politička stabilnost i ekonomska sigurnost. Imali smo sastanak i kod zamenika gradonačelnika Beča Johana Gudenusa iz Slobodarske partije - jedine stranke u Evropi koja direktno podržava Srbiju. Gudenus je, inače, potegao na internetu peticiju protiv prijema KiM u Unesko", rekao je Marković.

Podsetio je i da je srpska delegacija imala sastanak i sa grupom industrijalaca, sa kojima je bilo reči o tome šta Srbija nudi, koji bi proizvod mogao da se izvozi u Austriju.

(J. V.)

Studenti, u EU ne pada ništa s neba

Palma je rekao da su studenti, kojih je u delegaciji više od 700, obisli sve važne kulturne i obrazovne institucije.

"Hocemo da pokažemo mladima Evropu. U Evropi ne pada ništa s neba, mora da se radi. I obaveza nas politicara je da najbolje zadržimo u Srbiji i da mladima obezbedimo posao. Moramo da iskoristimo ovu međunarodnu popularnost koju ima Vlada i da dovedemo investitore. Mnogo je teže predsedniku Vlade Vučiću, ne može on da dođe u Austriju kod predsednika vlade i da kaže" ajmo da se zatvore ove dve firme i da dođu u Srbiju. To moramo mi da radimo i da iskoristimo tak vakuum prostor dok ne postoji saradnja EU i Rusije", zaključio je Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track