(KURIR TV) ČELIK 2017, GRMELO U NIKINCIMA: Tutnjali MILOŠ i LAZAR, gruvala NORA! Prikazan i ALAS!
Foto: Andrej Mlakar

Srbija slavi Dan pobede

(KURIR TV) ČELIK 2017, GRMELO U NIKINCIMA: Tutnjali MILOŠ i LAZAR, gruvala NORA! Prikazan i ALAS!

Društvo -
BEOGRAD - Na vojnom poligonu Nikinci, tačno u 10 sati, počela je svečanost i vojna vežba "Čelik 2017" kojom se obeležava Dan Vojske Srbije, Dan pobede nad fašizom, kao i dan i Dan Evrope.
1 / 17 Foto: Printscree/RTS

Vojska Srbije danas je u Nikincima predstavila naoružanje iz razvoja poput modularnog višecevnog samohodnog raketnog lansera "Morava", modernizovanog raketnog sistema "Oganj", samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema PVO "PASARS", a premijerno je predstavljeno dejstvo protivoklopnog raketnog sistema velikog dometa "ALAS".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Prikazano je i dejstvo modernizovanog tenka M-84, modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M-80, višenamenskog oklopnog vozila Miloš i oklopnog vozila Lazar tri.Na vežbi je učestvovalo i daljinski kontrolisano vozilo bez posade, komandno-izvidjačko vozilo artiljerijskog diviziona, modernizovani samohodni protivoklopni lanser raketa Maljutka 2T5, protivoklopni helikopter "Gama" i jurišni avion "Orao".

11.20 - Posle pokaznog dela, predsednik Nikolić je s predsednikom RS Miloradom Dodikom, u pratnji načelnika Generalštaba VS Ljubiše Dikovića pošao u razgledanje najmoćnijih oruđa Vojske Srbije.

11.13 - Prikazana su i dejstva modernizovanog sistema "oganj" i sistema "morava".

11.00 - U toku je zajednička vežba pripadnika Vojske Srbije i pripadnika MUP. Uočena je terorističko-diverzantska grupa posle kontrole na punktu, nedaleko od sela Nikinci, kada je i pronađena veća količina oružja u automobilu terorista. U ovoj pokaznoj vežbi učestvovali su pripadnici Kobri.

Zvanicama je prikazan i desant iz helikoptera na objekat u kojem se nalazi teroristička grupa. Timovi specijalnih snaga blokiraju prilazne puteve objektu, a potom vrše dinamički upad u objekat. U toku upada ranjen je i pripadnik specijalnih snaga.

10.55 - Zvanicama je prikazano i kako dejstvuje haubica "nora" B-52, novo moćno oruđe Vojske Srbije...

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.50 - a pre toga i raketni sistem "alas".

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

10.43 - U toku je demonstracija dejstva helikoptera i gađanje protivoklopnim raketama u metu, a potom je usledilo i gađanje avionom "orao", koji je modernizovan i ima novi nišanski sistem, kao i širok spektar naoružanja. Ovaj avion može da nosi više od tri tone ubojnog tereta. Zvanicama u Nikincima prikazano je dejstovovanje aviona "orao".

10.38 - Tenkovi i mitraljezi paljba! Tenkovi gađaju u metu.

10.20 - Prikazani su "miloš" i "lazar", a potom je usledila i detaljna demonstracija samohodnog vozila "miloš" koji je podrška izviđačkim jedinicama. Potom je prikazan i lazar 3 u akciji.

Početak vežbe na poligonu (Foto: Printscreen)
Početak vežbe na poligonu (Foto: Printscreen)

10.15 - Počela vojna vežba. Pripadnici Vojske Srbije pokazali su gađanje...

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

... snajperskom i automatskom puškom.

VAZDUH GORI, ZEMLJA SE TRESE! Žestoko dejstvovanje srpske artiljerije!
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.00 - Intoniranjem himne Bože pravde počela je svečanost u Nikincima. Predsednik Tomislav Nikolić je uz zvuke koračnice "Pozdrav komandantu" izvršio smotru garde.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Na poligon su u međuvremenu pristigli i premijer Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Ceremoniji prisustvuje premijer Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, diplomatski kor i mnogobrojni gosti,
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
a neposredno pred početak smotre stigli su šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ministri Zlatibor Lončar, Dušan Vujović, Aleksandar Vulin, zatim Slavica Đukić Dejanović...
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Na vežbi "Čelik 2017" biće prikazano najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema, koje proizvodi odbrambena industrija Srbije, kao i deo sposobnosti Vojske Srbije. Građanima će prvi put biti predstavljeni raketni sistem "alas", najnovija srpska puška, višenamenska oklopna vozila "miloš" i "lazar", raketni sistemi "morava" i "oganj", samohodna haubica "nora". Ovo moderno naoružanje predstavljaće i snažan izvozni adut Srbije.
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima je posetio prekjuče pripreme za prikaz na kojem će pored pripadnika Vojske Srbije učestvovati i pripadnici policije. Pripreme za vežbu počele su još krajem februara, a atraktivni program predviđa bojevo gađanje artiljerijskim i raketnim naoružanjem i prikazano dejstvo tenkova, vazduhoplova i pešadijskog naoružanja.
Vežbu prati više od 130 novinara

Više od 130 novinara prati današnju vojnu vežbu "Čelik 2017" na poligonu Nikinci, i centralnu ceremoniju povodom Dana pobede i Dana Vojske Srbije.

(EPK/A. M./Foto: Andrej Mlakar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track