(FOTO) SRBIJA POKAZUJE KOLIKO JE HUMANA: Vučić i Merk obiššli prihvatni centar u Kanjižži
Foto: TANJUG - Zoran Žestić

Dnevno u našu zemlju pristiže oko 1.000 migranata

(FOTO) SRBIJA POKAZUJE KOLIKO JE HUMANA: Vučić i Merk obiššli prihvatni centar u Kanjižži

Društvo -
S premijerom su u Kanjiži i ministri Nebojša Stefanovic i Aleksandar Vulin, a u Prihvatnom centru trenutno se nalazi 250 izbeglica, dok kamp može da primi 1.000 ljudi
1 / 7 Foto: TANJUG - Zoran Žestić

KANJIŽA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, zajedno sa ministarkom za evropske integracije nemačke pokrajine Bavarske Beatom Merk Prihvatni centar za migrante u Kanjiži.

S premijerom su u Kanjiži i ministri Nebojša Stefanovic i Aleksandar Vulin, a u Prihvatnom centru trenutno se nalazi 250 izbeglica, dok kamp može da primi 1.000 ljudi.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu za rad, Nenada Ivaniševića Srbija za razliku od drugih zemalja kroz koje prolaze migranti evidentira izbeglice, što pokazuje odgovoran odnos naše države.

On je istakao da gradnjom centara Srbija pokušava da zatvori sistem za rešavanje problema izbeglica na ruti kojom se kreću kroz našu zemlju ka zapadnoj Evropi. Ivanišević je ukazao da dnevno u našu zemlju pristiže oko 1.000 migranata, i da troškovi rastu iz dana u dan, te da je neophodna pomoć EU.

Upravnik Centra u Kanjiži Robert Lesmajster rekao je da se trenutno u kampu nalazi oko 250 izbeglica, a da je juče u prihvatnoj stanici primljeno oko 1.700 ljudi, te da je samo 200 ostalo preko noći.

Izbeglice se, kako je rekao, zadržavaju najduže nekoliko sati do pola dana, vrlo retko duže, a za 22 dana, koliko ova stanica radi, više od 29.000 ljudi je prošlo kroz nju. Većinom se radi o porodicama, mada ima i samaca, koji u Centru na Vašarištu u Kanjiži dobijaju sve što je najosnovinije za održavanje lične higijene, do osnovnih zdravstvenih usluga ukoliko je neko bolestan.

"Sve je predviđeno da bude njima na usluzi kako bi zadržali dobro zdravlje, a samim tim čuvamo zdravlje lokalnog stanovništva i građana Srbije", naglasio je on.

Dodao je da nema većih problema što se zdravstvenog stanja izbeglica tiče, dodajući da se radi pre svega o temperaturi kod dece, a kod starijih o povredama zadobijenim dugim hodanjem, i da nema ozbiljnih problema.

Izbeglice, koje se nalaze u Prihvatnom centru u Kanjiži posebno hvale uslove. Ali iz Sirije, koji je objasnio da je do Srbije došao prelazeći četiri zemlje, između ostalih i Grčke, naglasio je da je kamp u Kanjiži dobar, za razliku od drugih u kojima je bio. On je kazao da već danas namerava da ide ka mađarskoj granici i da želi da ode u Nemačku ili Švedsku. Ali Karim je naglasio da beži od rata u Siriji, gde je bio profesor mehanike, i da se njegova porodica trenutno nalazi u jednom izbegličkom kampu u Jordanu.

"Sve je uništeno u Siriji. Naša kuća, čitavi gradovi. Mi tražimo život u miru", objasnio je on podvukavši da ne traži novac već samo mir.

Ajman iz Sirije kazao je da želi da ide u nemačku, i da je na putu sa porodicom. On je objasnio da još ne zna kada će krenuti ka Mađarskoj, jer ne zna da li je zatvoren prolaz.

Nakon Kanjiže delegacija predvodena Vučicem obićiće prostor i objekat koji će biti rekonstruisani za smešštaj migranata u Subotici u blizini Stare ciglane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track