FOTO STEFANOVIĆ: Građani predali 3.587 komada ilegalnog oružja
Foto: MUP Srbije

Akcija traje do 4.juna

FOTO STEFANOVIĆ: Građani predali 3.587 komada ilegalnog oružja

Društvo -
Do sada su građani Srbije predali 114 automatskih pušaka, 14 automatskih pištolja, četiri ručna raketna bacača tipa zolja, 518 bombi i ekspolozivnih sredstava 78.534 municije različitog kalibra
1 / 5 Foto: MUP Srbije

BEOGRAD - U okviru akcije legaliacije oružja u Srbiji do sada je predato 3.587 komada oružja koje je bilo u ilegalnom posedu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i pozvao građane da registruju ili predaju nelegalno oružje do 4. juna i na taj način izbegnu sankcije.

"Do sada su građani Srbije predali 114 automatskih pušaka, 14 automatskih pištolja, četiri ručna raketna bacača tipa zolja, 518 bombi i ekspolozivnih sredstava 78.534 municije različitog kalibra. Ukupno 3.587 komada oružja je predato", rekao je Stefanović na uglu ulica Knez Mihailove i Obilićevog venca gde je danas u podne organizovana akcija legalizacije oružja.

On je podsetio da je zakonska registracija oružja počela je 4. marta i da je ostalo još 12 dana do završetka akcije i mogućnosti da građani Srbije vrate oružje koje imaju u ilegalnom posedu bez ikakvih zakonskih posledica, a istovremeno mogu da legalizuju deo oružja koje spada u oružje za ličnu bezbednost, a koje se može legalizovati.

"Ogromna količina oružja na teritoriji Balkana je u ilegalnom posedu i može doći u svačije ruke. To oružje teba da se preda", istakao je Stefanović. Kako je naveo, kazne za posedovanje oružja za koje ne postoji dozvola, pogotovo automatskog oružja i eksplozivnih naprava, biće oštre.

"Apelujem na građane da se ne igraju sa zakonom i ne rizikuju zatvorske kazne koje im sud može odrediti", rekao je Stefanović. On je kazao i da se osumnjičenima i počiniocima nasilja u porodici preventivno oduzima oružje i to će biti jedna od bezbednosnih smetnji da oni ikada imaju oružje u legalnom posedu.

"Neko ko se odlučio da tuče svoju ženu, svoje dete, stare roditelje, čanove porodice ne može da računa na to da će mu država dati dozvolu za oružje", naglasio je ministar.

Koordinatorka Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP) Irena Vojačkova Solorano rekla je da UNDP podržava razvoj mirnog društva Srbiji i da je akcija legalizacije oružja deo tog cilja.

"Ako oružje ne bude predato ne možemo govori o mirnom društvu i miru u budućnosti", rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja