GAK VIŠEGRADSKA: Otkrivanje urođenih bolesti kod beba već u prvim danima
Foto: Nemanja Pančić

Otvorena Nacionalna laboratorija za skrining

GAK VIŠEGRADSKA: Otkrivanje urođenih bolesti kod beba već u prvim danima

Društvo -

BEOGRAD - U GAK Višegradska danas je otvorena Nacionalna laboratorija za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ovo važan dan za srpsko zdravstvo, jer su do sada roditelji uzorke slali na analizu u inostranstvo i za to su plaćali oko 400 evra.

Lončar je kazao da je reč o najsavremenijoj laboratoriji u okruženju i da će se, osim analiza za novorođenčad iz Srbije, raditi i analize za bebe iz regiona.

"Veoma je važno da se na vreme otkriju metaboličke i endokrine bolesti, kako bi se blagovremeno krenulo sa lečenjem, jer se samo tako bolest može izlečiti ili smanjiti posledice", rekao je Lončar. Ministar zdravlja je naglasio da su zaposleni već obučeni za rad u laboratoriji i da su obuku radili lekari iz Češke, koji su lideri u toj oblasti. On je dodao da je za adaptaciju prostora i opremanje laboratorije izdvojeno dva miliona evra i da je sve to urađeno iz donacija, a sredstva je obezbedila privatna firma "Superlab".

Direktorka laboratorije Sanja Stanković rekla je da će se analize raditi svakom novorođenčetu koje se rodi u Srbiji, za koje od roditelja dobiju pristanak. "Nakon dobijanja dozvole roditelja, uzima se nekoliko kapi krvi novorođenčeta iz pete, materijal se donosi u laboratoriju i u roku od dva dana imamo rezutlate", naglasila je Stanković. Te analize u Nacionalnoj laboratoriji radiće se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dok će se samo analize uzoraka koje stižu iz inostranstva naplaćivati.

Jedno od 1.250 novorođene dece boluje od bolesti koje ne mogu da se uoče po rođenju i ako lečenje ne počne odmah, može doći do oštećenja organa,telesnih i psihičkih oboljenja. Da bi se te bolesti pravovremeno otkrile i adekvatno lečile neophodno je da se uradi rani skrinig novorođenčadi, a krv se uzima između drugog i trećeg dana po rođenju. Skrining na metaboličke i endokrine bolesti je prva faza u razvoju laboratorije, dok će druga faza biti genetski skrining.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track