Gašić sa ambasadorkom Moro obišao Centar za simulacije
Foto: Tanjug Pt

VOJNA AKADEMIJA

Gašić sa ambasadorkom Moro obišao Centar za simulacije

Društvo -
Francusko ministarstvo odbrane 2010. godine doniralo je simulacioni softver "Janus", koji omogućava uvežbavanje timova i pojedinaca u donošenju odluka, korišćenju procedura u komandovanju, izveštavanju, obaveštavanju, zahtevanju podrške i upotrebi komunikacionih sredstava

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić i ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro posetili su danas Centar za simulacije i učenje na daljinu Vojne akademije, u kojem se korišćenjem informativnih tehnologija pojedinci i timovi obučavaju za planiranje, donošenje odluka i izvođenje operacija.

Centar je organizacijska celina Škole nacionalne odbrane Vojske Srbije, a deo centra formiran je u okviru bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Francuske, kako bi se simulacije uvele u obrazovni proces na Vojnoj akademiji.

Francusko ministarstvo odbrane 2010. godine doniralo je simulacioni softver "Janus", koji omogućava uvežbavanje timova i pojedinaca u donošenju odluka, korišćenju procedura u komandovanju, izveštavanju, obaveštavanju, zahtevanju podrške i upotrebi komunikacionih sredstava.

Načelnik Centra za simulacije i učenje na daljinu pukovnik Goran Šimić rekao je novinarima da se na softveru "Janus", čija je vrednost oko 500.000 evra, obučavaju oficiri i komande ranga čete, bataljona, brigade u izvođenju svih misija Vojske Srbije, ne samo borbenih dejstava. Najnovija verzija softvera omogućava i simulaciju poplava, rekao je Šimić.

"Na taj način možemo da optimizujemo reakciju države, ne samo ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, već i Ministarstva zdravlja, kako bi se svi resursi koje imamo, a koji su realno ograničeni i nedostupni u svakom delu naše zemlje, na najoptimalniji način iskoristili", rekao je Šimić.

On je dodao da je namera da se nabavi i softver koji omogućava realizovanje simulacija na nižim nivoima, kao što su vodni i četni, ali i softver koji se koristi za virtuelne simulacije.

"Na taj način bismo postali regionalni centar koji ima zaokruženu celinu po pitanju simulacija i može da ponudi obrazovne i trening usluge ne samo subjektima u našoj zemlji, već i u zemljama u okruženju", rekao je Šimić.

Francuska obučava ljude koji učestvuju u tehničkoj pripremi i realizaciji simulacionih vežbi i pruža redovnu tehničku podršku i održavanje simulacionog softvera. Pripadnici Centra za simulacije i učenje na daljinu su redovni učesnici godišnjih "Janus" foruma u Francuskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track