GENERALKA U NARODNOJ BANCI SRBIJE: Cica čistačica

HIGIJENA

GENERALKA U NARODNOJ BANCI SRBIJE: Cica čistačica

Društvo -

Četke i metle Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković nabavlja na hiljade litara tečnosti za čišćenje, kao i 1.222 kilograma praška i sapuna za veš, zahtevajući skupe brendove

Sudeći po količini deterdženata, sapuna, metli i krpa koju namerava da kupi do kraja jula, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sprema se za generalku ili možda namerava da promeni profesiju.Tako samo za potrebe pranja i uređivanja prostorija za 2.500 zaposlenih u NBS kupuje se više od 10.000 litara različitih tečnosti za čišćenje i visoki sjaj podova, WC šolja i mermernih površina. Pored toga, nabavlja se čak 800 kilograma praška za veš i neverovatna 422 kilograma raznog sapuna za veš. Da se u NBS goste kao u hotelu sa pet zvezdica, govori i činjenica da im je za posuđa potrebno 4,5 tona tečnosti za pranje, što ručno, što mašinsko.Posebno upada u oči da za svaku stavku na tenderu uprava banke traži specijalne brendove, koji su inače vrlo poznati i skupi na tržištu. Takođe, apostrofiranje određenih brendova u čijem bi rangu trebalo da budu traženi proizvodi je zabranjeno i po Zakonu o javnim nabavkama.Ne zna se koliko paraKoliko je guvernerki higijena bitna, pokazuje podatak da će kupiti 1.810 litara različitih sredstava za dezinfekciju, od čega čak 210 kilograma mirišljavih pisoar kuglica. Da se u NBS očigledno često pojavi „usko grlo“, pokazuje i potreba da se obezbedi čak 80 litara sredstava za otpušavanje odvodnih cevi, a u te svrhe verovatno pazare i 2,5 tona kiseline za čišćenje toaleta.No, Tabakovićeva ne samo da brine o čistoći enterijera svojih zaposlenih već i o putu do posla, u svrhu čega verovatno nabavlja više od tri tone soli za posipanje puteva.Kako centralnim bankarima ni muve ne bi odvlačile pažnju sa finansijskih kalkulacija, njihova šefica je odlučila da nabavi 40 litara spreja protiv letećih insekata. Čini se i da će pune ruke posla imati osoblje za održavanje podova, za koje se verovatno naručuje 350 litara šampona za pranje tepiha. Za vredne ruke čistača nabavlja se 2.150 rukavica i 5.880 različitih krpa, sunđera i žica. Trebuje se takođe i 3.000 litara sapuna za pranje ruku, i to sa glicerinom. Iz NBS nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa predstojećom generalkom, pa ostaje nepoznato koliko para će na ovo biti utrošeno.Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, ističe da ovo nije prvi put da se, dok nas iz Vlade filuju da su potrebne mere štednje, NBS razmeće kupovinom.Rasipništvo- Sećamo se i nabavke stalaka za odmaranje nogu i čokoladnih bombona. To je sve neracionalno i potpuna sramota. U ovoj državi je ravno dobitku na lutriji raditi u takvim državnim institucijama. Njima će sve da bude sterilno, dok ostali radnici grcaju u nemaštini i nemaju para ni porodicu da prehrane. Najgore je to što kritike javnosti takvog rasipništva ne dopiru do onih koji se tako ponašaju - kaže Savićeva.

Nabavka vozilaKUPUJEMO „FIJAT 500L“Kurir je u prethodnom broju otkrio i da se obnavlja vozni park NBS, a tim povodom je reagovala i guvernerka saopštenjem u kom se navodi da se ne nabavljaju luksuzna vozila već „fijat 500L“.- Tri automobila koja predstavljaju predmet nabavke neophodna su za nesmetan rad Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, čija su dotrajala vozila ekonomski neisplativija za održavanje od nabavke novih vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track