GEST ZA NEZABORAV: Braća Rusi grade hram kneza Lazara

Plemenita akcija u čast srpskog vladara

GEST ZA NEZABORAV: Braća Rusi grade hram kneza Lazara

Društvo -

Ruska crkva, uz blagoslov episkopa gatčinskog i lužskog Mitrofana, počela izgradnju svetinje u znak sećanja na Kosovski boj

U Rusiji, u gradu Kingisepu, gradi se hram posvećen jednom od najvećih srpskih vladara - knezu Lazaru, koji je 28. juna 1389. godine poginuo u čuvenoj bitki na Kosovu.Ovaj hram, prvi u Rusiji posvećen jednom srpskom svecu, gradi se i u čast Nikolaja Drugog, poslednjeg ruskog cara iz dinastije Romanov.Kamen temeljac postavljen je prethodnog vikenda, uz blagoslov episkopa gatčinskog i lužskog Mitrofana i uz podršku administracije Kingisepskog rejona Lenjingradske oblasti.Osveštan kamen temeljacUoči Vidovdana episkop Mitrofan osvetio je časni krst i kamen za temelje budućeg hrama, a tim povodom priređen je i bogat kulturno-umetnički program, u kojem je učestvovalo i jedno kulturno-umetničko društvo iz Beograda.- Budući hram posvećen je dvojici velikih stradalnika za veru Hristovu i svoj narod - poručio je episkop Mitrofan.Inače, povodom Vidovdana, koji se u Srbiji obeležava kao nacionalni i verski praznik, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković položili su venac na Spomenik kosovskim junacima u centru Kruševca. Nikolić je na 627. godišnjicu boja na Kosovu poručio da Srbija ovaj praznik obeležava s pomešanim osećanjima.- Vidovdan uvek izaziva pomešana osećanja. Treba nekome da čestitate praznik, a opet znate da se desilo nešto tragično u našoj istoriji, što vas istovremeno čini i ponosnim - kazao je Nikolić.Liturgija u GračaniciPovodom Vidovdana episkop raško-prizrenski Teodosije u porti manastira Gračanica služio je liturgiju. Pored nekoliko stotina vernika s Kosova, liturgiji su prisustvovali predstavnici Kancelarije za KiM, lokalne samouprave, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić. U Kosovskoj Mitrovici u popodnevnim satima planirano je i otkrivanje spomenika knezu Lazaru Hrebeljanoviću.

Drski predlog Ramuša HaradinajaSPOMENIK ALBANCIMA NA GAZIMESTANULider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pokrenuo je inicijativu da se na Gazimestanu podigne spomenik Albancima stradalim u Kosovskom boju.- Bitka na Kosovu 1389. jedan je od najvažnijih datuma u istoriji Kosova i Balkana. Albanska vojska i vojnici bili su deo zajedničke koalicije balkanskih naroda koji su dali tada svoj život - naveo je Haradinaj na Fejsbuku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track