GOJKOVIĆ: Princ Čarls Srbima šalje poruku o zajedničkoj budućnosti
Foto: Zorana Jevtic

Uoči prijema u Narodnoj skupštini

GOJKOVIĆ: Princ Čarls Srbima šalje poruku o zajedničkoj budućnosti

Društvo -
Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je da očekuje da princ Čarls, večeras na prijemu u srpskom parlamentu, poruči čitavom regionu da je najvažnija tema izgradnja zajedničke budućnosti.

"Očekujem značajnu poruku za čitav region koji je obišao, jer je Zapadni Balkan u poslednje vreme veoma bitan deo Evrope, poruku deljenja jednakih vrednosti za zemljama EU, pa i sa Velkom Britanijom, i poruku da je prošlost ono čega treba da se sećamo, a ne da stalno pričamo o tome, nego o izgradnji zajedničke budućnosti", rekla je Gojković.

Princ Čarls i njegova supruga Kamila prisustvovaće večeras, na kraju posete Srbiji, prijemu u Narodnoj skupštini Srbije, gde je predviđeno jedino javno obraćanje princa od Velsa. Gojković je rekla da će prijemu prisustvovati oko 200 zvanica iz svih oblasti života. Tema njenog razgovora sa princom Čarlsom biće, kako je navela, dobri bilateralni odnosi i njihovo unapređenje u budućnosti.

Ti odnosi su, prema njenim rečima, 2012. i 2014. godine zaista unapređeni.

"Parlament ima odličnu saradnju sa tamošnjim parlamentom, imamo zajedničke projekte, imala sam prilku da razgovaram sa predsednicom Doma lordova, njihovim ministrom za evropske integacije... Imamo dinamične bilateralne odnose", istakla je Gojković.

U čast princa Čarsla u Skupštini Srbije biće organizovana i izložba posvećena zajedničkoj istoriji, budući da su Srbija i Velika Britanija i u Prvom i u Drugom svetskom ratu bili saveznici, dodala je Gojković.

Gojković se osvrnula i na sinoćnu večeru koju je premijer Srbije Aleksandar Vučić organizova u čast princa Čarlsa, navodeći da je atmosfera bila prijateljska i prijatna.

"Primećeno je da je Čarls dobro pripremljen za razgovor sa svakim od zvanica, jer je tačno znao ko se kojom oblašću bavi. Mene je impresioniralo što je ministarku zaduženu za evropske integracije Jadranku Joksimović pitao direktno o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja, znajući tačno koja poglavlja pokrivaju koju oblast, koja su najteža za Srbiju, kako teku briselski pregovori", rekla je Gojković.

Gojković je dodala da je poseta princa Čarlsa Srbiji više nego simbolična, jer se sledeće godine obeležava 180 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track