GRABEŽLJIVAC: Šormaz od države dobio 11 miliona za popis lovaca!

Ovaj čovek baš ume da se snađe za pare

GRABEŽLJIVAC: Šormaz od države dobio 11 miliona za popis lovaca!

Društvo -

Poslanik i predsednik LSS od Ministarstva poljoprivrede u 2015. iskamčio novac za projekat usaglašavanja Zakona o divljači i lovstvu u praksi, iako je zakon donet još 2010.

Dragan Šormaz, predsednik Lovačkog saveza Srbije (LSS) i narodni poslanik SNS, dobio je u 2015. godini od države neverovatnih 11 miliona dinara za pravljenje baze o lovcima i popis divljači u lovištima.Naime, LSS je prošle godine od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kojim rukovodi Snežana Bogosavljević Bošković, tražio i ubrzo dobio novac za realizaciju projekta „Usaglašavanje rada lovačkih organizacija u Srbiji sa odredbama Zakona o divljači i lovstvu i pratećih pravilnika“ i u tome ne bi bilo ničeg spornog da pomenuti zakon nije na snazi još od 2010, dok je za usklađivanje bio predviđen rok od 18 meseci.KonkursLSS očigledno nije taj rok ispoštovao, ali je pet godina kasnije Šormaz pokušao da za taj posao ipak uzme novac od države. To mu je i pošlo za rukom, pa mu je ministarstvo velikodušno pomoglo, dodelivši mu brže-bolje pozamašnu sumu novca.

- Zakon je donet još pre šest godina, pa tako niko ne zna zašto je ministarstvo, odnosno Uprava za šume tek prošle godine dala novac LSS kako bi se „usaglasio“ s njim. Inače, 11 miliona dinara, koliko je od ministarstva dobio LSS, ujedno je i jedna od najvećih suma koje su dodeljene prošle godine iz državnog Fonda za razvoj lovstva. Na stranu to što posao koji je naveden u projektu ne vredi toliko novca, već daleko manje - priča izvor Kurira iz vlade Srbije.U resornom ministarstvu potvrđuju da je LSS dobio 11 miliona dinara iz njihovog budžetskog Fonda za razvoj lovstva, što je manje od sume koju je Šormaz tražio - 17,5 miliona dinara. Kako kažu, novac je dodeljen putem konkursa koji je ministarstvo raspisalo.- LSS je, u skladu sa ugovorom o korišćenju sredstava, Upravi za šume dostavio izveštaj i dokumentaciju o realizovanim aktivnostima i trošenju - navode u ministarstvu.

Velikodušna... Sne­ža­na Bo­go­sa­vlje­vić Bo­ško­vić
Velikodušna... Sne­ža­na Bo­go­sa­vlje­vić Bo­ško­vić

Pravdanje

Šormaz kaže da je urađeno sve što je predviđeno projektom, te da je utrošak svakog dinara opravdan ministarstvu. Upitan zašto se posao obavlja sa pet godina zakašnjenja, odgovara:- Ne mogu da odgovaram za period kada nisam bio u LSS. Pre mog dolaska saradnja LSS sa državom je bila jako loša.

Ivan NinićSVE DA PROVERI BUDŽETSKA INSPEKCIJAIvan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava ističe da se mora dobro proveriti dokumentacija o celom ovom slučaju.- Prva instanca kontrole ovog slučaja bila bi interna revizija Ministarstva poljoprivrede, a potom i Budžetska inspekcija Ministarstva finansija. Ukoliko se zaista ispostavi da je došlo do nenamenskog trošenja budžetskog novca sankcija je prekršajna ili krivična prijava protiv odgovornog lica LSS. Osim toga nalaže se i mera povraćaja do visine iznosa nenanemsko utrošenih sredstava u republički budžet - ističe Ninić.

ČinjeniceKONTROVERZNI PREDSEDNIK LSSPriznao da lovi zaštićene vrste pticaTražio od ministarke poljoprivrede da ukine zabranu lova zaštićenih vrsta pticaGrupa lovaca se 2014. pobunila protiv Šormazovog upravljanja LSSLovci su tvrdili da je Šormaz 24 sata koristio službeni automobilOptužen je da je sam sebi odobravao putne nalogeTvrdilo se i da novcem LSS raspolaže bez finansijskog plana

Za šta je Šormaz dobio milioneFORMIRANJE BAZA:- o lovcima u Srbiji- o položenim lovačkim ispitima- o položenim ispitima za ocenjivanje trofeja- o lovištima sa podacima o resursima u divljači i objektima, kao i zaposlenima- o realizovanom odstrelu divljači po vrstama- o raspodeli lovnih karata i evidencionih markica za obeležavanje odstreljene divljačiNOVAC JE DODELJEN I ZA:- izradu i distribuciju obrazaca dozvola za lov- izradu izveštaja o izvršenom lovu- izradu propratnica za odstreljenu divljač i njene delove- izradu zapisnika o pokušanoj i/ili izvršenoj nedozvoljenoj radnji- izradu obrasca dnevnika lovočuvara- izradu zapisnika o štetama na divljači i zapisnika o štetama od divljači- izradu i distribuciju planskih dokumenata u lovstvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track