GRMI, SEVA, VREME SE MENJA...: Mobilni telefon je opasan kad grmi, evo šta uraditi!
Foto: Shutterstock

Proglašen žuti meteo-alarm, pred nama su dani pljuskova i grmljavine

GRMI, SEVA, VREME SE MENJA...: Mobilni telefon je opasan kad grmi, evo šta uraditi!

Društvo -

BEOGRAD - Posle nekoliko pravih letnjih dana u maju, pred nama je ponovo period pljuskova i grmljavine. Štaviše, naši meteorolozi već večeras najavljuju dolazak kiše, pljuskove i grmljavinu, koja nije nimalo naivna pogotovo ako ste na otvorenom i u prirodi.

Srpska meteorologija beleži od 3 do 5 udara groma po kvadratnom kilometru i preporučuju da se u toku nevremena treba skloniti na sigurno. Oni kažu i da je leti veća verovatnoća da će grom udariti u niže zgrade. Među najčešćim pitanjima građana jeste šta činiti kad počne grmljavina, pogotovo šta tada treba uraditi sa mobilnim telefonom koji je uvek uz nas?

Evo nekih zlata vrednih saveta meteorologa RHMZS:

- Kad čujete grom, već ste u opasnosti. Grom može udariti i kada je olujna nepogoda 16km udaljena od Vas.

- Nikako ne tražite zaklon ispod drveta, pogotovo osamljenog.

- Ako ste kod kuće i znate da se sprema nevreme, zatvorite vrata i prozore, isključite električne aparate, posebno one koji vam u tom trenutku ne trebaju - bojler, TV...

- Ako ste u automobilu, ne plašite se groma, ako se u zatvorenom objektu, tu i ostanite do prestanka oluje.

- Pokrijte uši rukama, da zaštitite bubne opne.

- Ako ste na otvorenom, nikako nemojte leći na zemlju, jer ste tada celom površinom tela u kontaktu sa tlom. Ova površina mora da je što manja. Bolji položaj je da čučnete sa glavom među kolenima. U ovom položaju izbegavajte da Vam kosa dodiruje tlo. Ako je nevreme u toku nikako nemojte pokušavati da popravite oštećene delove kuće.

- Čuvajte se uličnih bujica.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Ako seva ili grmi, nemojte koristiti telefone, bez obzira da li su fiksni ili mobilni. Mobilne obavezno isključite, naročito ako niste u zatvorenom prostoru. Zapamtite da i fiksni telefoni koriste električnu energiju. Izbegavajte korišćenje metalnih predmeta jer su oni odlični provodnici električne energije.

- Ako pecate, odmah ostavite štap, što pre izađite iz čamca.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Izbegavajte oborene ili oštećene stubove, bandere, dalekovode, trafo stanice i ostale objekte koji služe za prenos električne energije. Nikada nemojte da dodirujete kablove ili bilo koje metalne ili bakarne žice koje su nagorele, otkinute, ili na drugi način oštećene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track