Gulg osvanuo u znaku Nadežde Petrović
Foto: Printscreen

Godišnjica rođenja

Gulg osvanuo u znaku Nadežde Petrović

Društvo -
Velika srpska slikarka rođena je na današnji dan 1873. u Čačku

ČAČAK - Internet pretraživač Gugl osvanuo je danas u znaku velike srpske slikarke Nadežde Petrović, koja je rođena na današnji dan pre 142.godine. Bila je najznačajnija srpska slikarka s kraja 19. i početka 20. veka.

Evo nekoliko podataka o njoj...

Nadežda Petrović rođena je u Čačku 12. oktobra 1873, od oca Dimitrija - Mite Petrovića i majke Mileve, sestričine Svetozara Miletića. Njen mlađi brat je književnik Rastko Petrović. Preminula je u Valjevu, 3. aprila 1915.

Sa porodicom se 1884. godine preselila u Beograd. Višu žensku školu završila je u Beogradu 1891. godine. Sledeće, 1892. godine, polaže ispit za nastavnicu crtanja u srednjim školama i postaje učenica u ateljeu Đorđa Krstića. Od 1898. počinje školovanje u Minhenu u ateljeu Slovenca Antona Ažbea.

Već 1900. godine imala je prvu samostalnu izložbu u Beogradu, a godinu kasnije seli se u Minhen. Godine 1903. sa Delfom Ivanić i Milicom Dobri osniva humanitarno društvo Kolo srpskih sestara.

Nadežda je bila i ratna bolničarka. U Prvom balkanskom ratu učestvovala je kao dobrovoljna bolničarka na frontu. Sa srpskom vojskom je ponovo 1913. i 1914. godine. Umrla je od pegavog tifusa, na dužnosti dobrovoljne bolničarke.

(EPK/Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track