Haški tribunal: Pratimo šta Šešelj radi
Foto: Fonet

Prate nastupe lidera radikala

Haški tribunal: Pratimo šta Šešelj radi

Društvo -
Portparolka tog suda danas je navela da Veće ima diskreciono pravo da reaguje povodom privremenog puštanja na slobodu lidera radikala

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala očekuje da će Sudsko veće pratiti nastupe Vojislava Sešelja i da će "preduzeti mere koje smatra potrebnim".

Portparolka tog suda danas je navela da Veće ima diskreciono pravo da reaguje povodom privremenog puštanja na slobodu lidera radikala. Portparolka Haškog suda Magdalena Spalinska je na redovnoj konferenciji za novinare, kako je saopštio Tribunal, na pitanje novinara da li će zbog Šešeljevih političkih aktivnosti i ponašanja biti preduzeti koraci, rekla da Sudsko veće ima diskreciono pravo da preduzme bilo kakvu odluku koju smatra pogodnom u vezi Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu.

Spalinska je podsetila da je Sudsko veće postavilo dva uslova prilikom puštanja Šešelja privremeno na slobodu - da optuženi ne kontaktira žrtve i svedoke i da mora da se vrati u Tribunal kada to sudsko veće naloži. Iz kancelarije tužilaštva danas su za Radio Slobodna Evropa istakli da je Šešelja Sudsko veće pustilo na privremenu slobodu bez uslova, na vlastitu inicijativu i bez konsultacija sa Tužilaštvom.

Rspravno veće je u više navrata upućivalo na informacije u vezi sa Šešeljem koje se nalaze u javnosti, a to je učinilo i u odluci o privremenom puštanju na slobodu. Prema tome, Tužilaštvo pretpostavlja da Veće prati situaciju, da je upoznato sa Šešeljevim izjavama i da će preduzeti mere koje smatra potrebnim", rekli su iz kancelarije tužilaštva za Radio Slobodna Evropa.

Time su sugerisali, kako je naveo Radio Slobodna Evropa, da su jedino sudije, koje su pustile Šešelja, odgovorne za moguće sankcionisanje njegovih prošlonedeljnih javnih nastupa, a koji se prema dosadašnjoj praksi Haškog suda mogu smatrati uticajem optuženog na žrtve i svedoke.

"Mnoge reakcije na Šešeljeve izjave odnose se na potencijalni negativni uticaj na regionalnu stabilnost i pomirenje. Tužilaštvo deli to mišljenje", poručili su iz kancelarije haškog tužilaštva, a u vezi sa javnim nastupima lidera radikala. Haški optuženik i hrvatski policijski general Mladen Markač je 2011. godine uhapšen i prebačen u haški pritvor, jer je prekršio uslove privremenog puštanja na slobodu, otišavši u lov s prijateljima, podsetio je Radio Slobodna Evropa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track