HIT! Ovo su trenutno NAJPOPULARNIJA i NAJNEOBIČNIJA imena za decu u SRBIJI
Foto: Shutter

Biblijska imena su hit!

HIT! Ovo su trenutno NAJPOPULARNIJA i NAJNEOBIČNIJA imena za decu u SRBIJI

Društvo -

Troslovna moderna i unikatna imena proširila su se brzinom svetlosti Srbijom, pa se sve češće u parkovima može čuti kako roditelji dozivaju svoje mališane imenima kao što su Nea, Mia, Noe, Vid i Leon.

Većina roditelja zaista i vodi računa o tome kako će se ime njihovog naslednika slagati uz porodično prezime, kakav nadimak od njega može da proistekne, kako će zvučati kada ga uzviknu sa terase...

Najpopularnija imena u Beogradu

Novopečeni roditelji iz Beograda svojim naslednicima uglavnom daju kratka neobična imena, pa dečacima najčešće daju ime Lav, a devojčicama ime Mia, kažu iz Sekretarijata za upravu, sektora statistike.

- U poslednje vreme se dečacima daju imena Elvis, Leon, Leonardo, Emran, Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, a popularna su i kratka Jan, Vid, Leo, Teo, Noa.

Što se tiče devojčica, najpopularnija neuobičajena imena su Lara, Lea, Selena, Nika, Nora, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša - rekao je Jovo Samardžić, pomoćnik sekretara.

Za neobičnim imenima pomama i u Novom Sadu

U Novom Sadu slična je situacija kao i u Beogradu, pa će Tajna, Katalea, Šećerko, Egedon, Indigo i Jon verovatno morati dva puta da ponove svoje ime prilikom upoznavanja.

Navedena imena samo su deo bogatog repertoara neobičnih imena koja roditelji u Novom Sadu daju deci.

Tako su budući đaci novosadskih škola Leon, Eko, Aksentije, Alimpije, Maksimilijan, Eol, Lav. Među neobičnim muškim imenima tu su i Feđa, Fedro, Dren, Zoi i Vid. Zanimljivo je da su roditelji bratu i sestri dali imena Po i Li.Za nekoliko godina neće biti neobično ni kada pred vas stane devojčica Nikita, Antonina, Miluška, Margarita, Maraklena, Dorotea, Miona, Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina, Tida, Vanda, Nikleta ili Monja.

Popularna i stara biblijska imena

Mame Novosađanke biraju i stara biblijska imena poput Zilpa, a tu su i Borijela, Vasilisa, Gina, Larisa, Nastasija, Lara, Srna, Adiva, Gala, Mia, Nika, Alegra i Justina.

Porodični zakon kaže da matičari imaju mogućnost da odbiju želju roditelja ukoliko ime nije u skladu s moralnim ili tradicionalnim okvirima, ali takvih zahteva do sada u Novom Sadu nije bilo.

Niš i dalje staromodan

Nišlije retko deci daju neobična imena.

- Izuzetno su retka takva imena kao što su Noa, Dea i slično. Sećam se da smo upisali jednu devojčicu kojoj su roditelji dali ime Tea. Bilo je i ime Dina i Zara. Sve češće majke i očevi daju svojoj deci imena kao što su Rosa i Zoja. Ipak, trenutno je u Nišu trend da se devojčicama i dečacima daju baš stara srpska imena. Sada se u modi Aleksija i Vasilija, a kod dečaka je to Ignjat. Za mušku decu je i dalje ime Novak broj jedan, ali to traje već duže vreme - priča niška matičarka Vesna Đikić.

Estrada diktira trendove

Mladi roditelji sa srpske estrade doneli su i novu modu - kratka i zvučna imena koja se isto izgovaraju svuda u svetu, ali to što nisu srpska, često bode oči tradicionalistima.

Manekenka Jovana Švonja je izazvala burne reakcije pošto je ćerkici dala ime Noel, a za slično ime se đ opredelila i Kristina Bekvalac koja je najavila da će dečaku dati ime Noa.

Nikola Demonja i Ana Štajdohar su prvoj ćerki dali ime Nia, što u prevodu znači "smisao", a dečaku koji se rodio krajem prošle godine ime Lav.

Posebno maštovit bio je političar Čedomir Jovanović čija se deca zvou Mihajlo Lajf, Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej.

Voditeljka slagalice Marija Veljković svojoj kćerki dala je ime Neva, a pevačica Nikolija Jovanović izabrala je ime Rea.

Retka, zvučna i simbolična: 15 imena koja su poznati odabrali za svoje mališane

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track