HOĆETE DA POMOGNETE GENIJU IZ ČAČKA: Ovo je račun na koji možete da uplatite pomoć
Foto: Privatna Arhiva

Jovan Stević ima 16 godina i IQ 150

HOĆETE DA POMOGNETE GENIJU IZ ČAČKA: Ovo je račun na koji možete da uplatite pomoć

Društvo -

Tuga Dečak iz Čačka živi s majkom sa 8.400 dinara mesečno, odličan je đak, ima više od 30 diploma sa takmičenja iz matematike i fizike

Jovan Stević (16), jedan od najboljih đaka Srednje ekonomske škole u Čačku, dobitnik više od 30 diploma i nagrada na raznim takmičenjima, sa koeficijentom inteligencije 150, godinama gladuje.On i njegova bolesna majka Snežana Mijailović (47) žive u iznajmljenom stanu od 8.400 dinara stalnih mesečnih prihoda.

- Dešavalo se da smo majka i ja po pet dana jeli jedan hleb. Svakoga dana tokom ručka razmišljamo da nam te hrane ostane za sutra, a ako može i za prekosutra. Najbolje je ako jedan ručak može da se posluži i četiri dana. Drugari iz razreda znaju u kakvoj sam situaciji i pomagali su mi u nekoliko navrata u garderobi i namirnicama. Medutim, morali smo da prodajemo neke stvari da bismo imali novca za lekara, hleb, lekove... - priča Jovan.Jovan je odličan đak na smeru bankar-službenik. Sve same petice... Sem iz fizičkog. Matematika mu je u malom prstu. Napamet izvlači koren iz bilo kog broja do milion, usmeno množi dvocifrene brojeve, kvadrira trocifrene, računa procente...- Ranije smo živeli po vlažnim podrumima po kojima su šetali bube i crvi. Nismo imali ni vode. Retko sam se kupao, pa su drugovi tada zazirali od mene. Iako se sada redovno kupam jer živimo u pristojnom stanu, kod pojedinih sam i dalje neprihvaćen - priča ovaj skromni dečak.Jovan ima više od 30 diploma koje je kao osnovac osvojio na takmičenjima iz matematike i fizike, a nedavno je osvojio četvrto mesto na republičkom takmičenju iz računa. Majka Snežana je rođena u Prištini, ekonomski je tehničar i medicinska sestra-babica, ali nema posao. U Čačku je radila u JKP „Parking servis“, ali je racionalizacijom zaposlenih ostala na ulici.- Živimo od 8.400 dinara, ali na sreću, kiriju nam sada plaća jedna humanitarna organizacija iz Dubaija. Jovan je dobro i skromno dete, ne traži previše, ne zna za skupe patike i firmiranu garderobu. Duša me boli što je više gladan nego sit - kaže Snežana.

Preživljavaju. Jovan s majkom
Preživljavaju. Jovan s majkom

Žiro račun za pomoć

Majka Jovana Stevića zove se Snežana Mijailović.

Adresa: Ljubićki kej 2, stan 8, Čačak.

Broj računa je 205-9011006484667-69

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track