HOLANĐANKA OBIŠLA CEO SVET, A ŽIVI U BEOGRADU OD TRISTAĆA: Srbi uvek hoće da pomognu, zato sam ovde!
Foto: Marina Lopičić

Dovitljivo

HOLANĐANKA OBIŠLA CEO SVET, A ŽIVI U BEOGRADU OD TRISTAĆA: Srbi uvek hoće da pomognu, zato sam ovde!

Društvo -

Holanđanka Lizi Mae, nakon što je proputovala pola sveta, doselila se u našu zemlju i otvorila firmu da bi u jugoslovenskom oldtajmeru turistima pokazivala Beograd

Lizi Mae je do svoje 28. godine uspela da proputuje pola sveta, nauči pet jezika, promeni nekoliko poslova i zaradi dovoljno novca, ali uprkos tome, došla je u Srbiju, kupila „tristaća“ i njime počela da vozi turiste po Beogradu.Ova Holanđanka je u novembru prošle godine registrovala svoju firmu, zaposlila turističkog vodiča, kupila čuveni jugoslovenski auto „tristać“, jer su, kako kaže, stariji automobili strancima zanimljiviji od novijih modela, i osmislila jedinstvene turističke vožnje po srpskoj prestonici. U gangsterskoj, kraljevskoj, otomanskoj, zemunskoj i Titovoj turi svakodnevno uživaju brojni turisti.Otmica i „kalašnjikov“- Imala sam ideju da pokrenem turističko razgledanje grada koje je zanimljivije, drugačije i življe, jer sam turista odmalena. Na putovanjima mi se svašta dešavalo. Recimo, u restoranu u Dagestanu, zbog toga što sam plavuša, umalo su me oteli i udali, a u Čečeniji su mi zbog tvita uperili „kalašnjikov“ u lice. Ti događaji su svakako uticali na osmišljavanje uzbudljivijih turističkih tura - kaže Lizi za Kurir. Ona dodaje da joj se Srbija svidela zbog mentaliteta, ljudi koji su prijateljski nastrojeni i spremni da pomognu, ali i velikog broja džentlmena.

Prema njenim rečima, početna ulaganja u ovaj biznis nisu velika. Auto je kupila u Zemunu, pa su ga potom sređivali naši majstori. Jedino što je stiglo iz inostranstva jeste crvena zaštitna folija.- Zadovoljna sam koliko zarađujem, u Beogradu je sve više stranaca, jer je srpska prestonica sve zanimljivija turistička destinacija. Planiram da u septembru proširim posao, ali, ako sve bude išlo po planu, i da pokrenem novi. Ako nađete prave ljude, stvari se odvijaju mnogo brže.Profesionalni reli vozačS druge strane, ako želite da vam posao uspe, morate mnogo da rizikujete - napominje ona. Lizi otkriva i da je profesionalni reli vozač i prva osoba koja je „mini-morisem“ prošla kroz Moldaviju, a nakon toga „minijem“ s drugaricom obišla 49 zemalja.

Uskrs u SrbijiHOLANĐANI SE NE TUCAJU, VEĆ KRIJU JAJALizi će prvi put uskršnje praznike provesti u Srbiji, a u posetu joj dolaze roditelji, koje planira da vodi u Topolu i na Oplenac.- Radujem se što ću provesti vreme s roditeljima. Inače, Uskrs u Holandiji proslavlja se drugačije nego u Srbiji jer tamo nema tucanja jajima, već odrasli sakrivaju jaja po dvorištu i kući, a deca ih traže. Ko nađe najviše jaja, dobija najviše čokoladnih zeka. Očekujem da dobijem puno čokoladnih zeka od roditelja - kaže kroz smeh Lizi.

KUDA VAS VOZI LIZI?Gangsterska turaProlazi se krajevima grada u kojima su se nekada obračunavale kriminalne grupe, a na kraju ture ide se u streljanu.Kraljevska turaTuristi mogu videti značajne objekte sazidane za vreme kraljevine.Titova turaNudi mogućnost upoznavanja s Titovom mračnom prošlošću, raskoši privatnog života i o njegovom snu o naprednoj Jugoslaviji.Osmanlijska turaPosećuju se malo poznata mesta gde se još uvek mogu videti tragovi arhitekture Orijenta.

Čekam poziv premijeraPROVOZALA BIH ALEKSANDRA VUČIĆA KRALJEVSKOM TUROMNa ovogodišnjem beogradskom sajmu turizma Lizi i njen kolega, turistički vodič Petar, uprkos gužvi i dobrom obezbeđenju, uspeli su da dođu do srpskog premijera Aleksandra Vučića.- Dali smo premijeru Vučiću naš flajer s mojim brojem telefona, a sada čekam njegov poziv, provozali bismo ga kraljevskom turom po Beogradu - kaže Lizi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) VASKRS je najveći hrišćanski praznik, POGLEDAJTE i zašto ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track