HRAM HRISTA SPASA OPET NA METI: Albanska studentska organizacija ponovo traži da crkva postane muzej
Foto: Printscreen Twitter

Provokacije ne staju

HRAM HRISTA SPASA OPET NA METI: Albanska studentska organizacija ponovo traži da crkva postane muzej

Društvo -

PRIŠTINA - Albanski studenti, okupljeni u organizaciju Studentska demokratija, održali su danas novi performans ispred nedovršenog srpskog pravoslavnog Hrama Hrista spasa u centru Prištine sa kojeg su zatražili da taj objekat promeni namenu.

Dvadesetak studenata su tokom performansa držali pano sa fotografijama koje su, kako oni tvrde, dokaz zločina Srbije na Kosovu.Na panou je bila i poruka studenata na kojoj je pisalo: "Tražimo da objekat (crkva) koji je postavljen u vreme (Slobodana) Miloševića u univerzitetskom dvorištu, izmeni funkciju (u muzej) i da se u njemu predstave masakri i genocid koji je izvršila Srbija na Kosovu".Taj pano studenti nisu uspeli da postave na ulazna vrata hrama, pa su ga postavili na zid crkve, a drugi, manji na ulaz u tu crkvu.Tokom akcije studenata crkvu Hrista spasa obezbedjivali su pripadnici Kosovske policije. Upitan da li će policija skinuti transparent, jedan od policajaca je odgovorio da da "za to još nemaju naredbu".

To je bio treći protest studenata Prištinskog univerziteta nakon što su monasi, sveštenstvo i vernici SPC sa vladikom Teodosijem, počeli akciju čišćenja unutrašnjosti crkve i neogradjenog dvorišta hrama. Oni su se na čišćenje odlučili nakon što su nepoznate osobe zapalile gume ispred crkve a tokom tri dana čišćenja počistili su iz hramu ogromnu količinu smeća i izmeta koje su za sobom ostavili razni izgrednici koji su skrnavili taj hram proteklih 17 godina.

Četvrtog dana čišćenja i krečenja zida u oltaru crkve, na kome su nepoznati počinioci ispisali uvredljive grafite, gradjevinska inspekcija opština Prištine, koja je tvrdila da je došla na telefonsku prijavu gradjana, zabranila je dalje čišćenje i frarbanje uz navode da predstavnici te eparhije SPC nemaju validnu dokumentaciju i dozvolu za krečenje.Predstavnici Eparhije kazali su da su inspektori rekli da nije dozvoljeno da bilo ko ulazi u crkvu, čak ni da se moli Bogu.

SPC se nikada neće saglasiti sa rušenjm crkve Hrista Spasa

Eparhija raško-prizrenska poručila je danas da je SPC zakonski katastarski vlasnik zemlje na kojoj je podignuta crkva Hrista Spasa u Prištini i samog hrama i da se zasigurno nikada neće saglasiti niti sa njegovim rušenjem ili menjanjem namene."Ovo može biti samo pravoslavni hrišćanski hram, a oni kojima to smeta treba da budu svesni da će rušenjem ovog hrama njihovo vandalstvo ostati upečatljiva slika današnjeg društva na Kosovu", navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske, a povodom niza nedavnih protesta i besomučne kampanje protiv srpske crkve Hrista Spasa u kosovskim medijima na albanskom jeziku.

Zato, poručuju iz e eparhije, hram Hrista Spasa treba da bude završen i kao i drugi verski objekti u svetu služi onima koji se u njima Bogu mole.Oni koji žele da šire mržnju mogu da to čine na drugim mestima ali ne smejuda zaborave da ekstremizmom truju svoju sopstvenu budućnost i živote, upozorili su iz Eparhije.

"Protest se održava sa ciljem da se skrene pažnja sa rada međunarodnog suda koji upravo ovih meseci treba da sudi pripadnike OVK koji su počinili brojne zločine nad Srbima i ostalim ne-Albancima za koje niko do sada nije odgovarao", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom portalu Eparhije raško-prizrenske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track